wektory trudne
sanki: napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt P(−3,2,4) i prostopadlej do plaszczyzn
H1; x−2y+2z−1=0, H2; 2x+3y−z+2=0
11 lut 02:39
halina:
11 lut 10:13
AS:
Szukane równanie płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + D = 0
Warunek prostopadłości dwóch płaszczyzn: A*a + B*b + C*c = 0
W naszym przypadku:
Punkt P należy do płaszczyzny, współrzędne jego spełniają równanie płaszczyzny
−3*A + 2*B + 4*C + D = 0
Z warunków prostopadłości
1*A − 2*B + 2*C = 0
2*A + 3*B − 1*C = 0
Rozwiązując układ trzech równań z niewiadomymi A,B i C otrzymamy
| | 4*D | | −D | | −7*D | |
A = |
| , B = |
| , C = |
| |
| | 50 | | 10 | | 50 | |
Wstawiając do równania płaszczyzny mamy
| 4*D | | −D | | −7*D | | 50 | |
| *x + |
| *y + |
| *z + D = 0 |* |
| |
| 50 | | 10 | | 50 | | D | |
4*x − 5*y − 7*z + 50 = 0
11 lut 11:01