matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
look at me:
Wyznacz granicę funkcji x −>0
tgx − sinx
x
2
10 lut 21:30
Atomek:
Można z L
'
Hospitala....... ale można np. tak:
sinx−sinx*cosx
sinx(1−cosx)
sinx*2sin
2
x
2
licznik: tgx −sinx=
=
=
cosx
cosx
cosx
sinx
sin
x
2
sin
x
2
limf(x) =
*2*2
*
x
x
2
cosx
x→0
sinx
sin
x
2
lim
=1 ...... to lim
= 1
x
x
2
x→0 x →0
1*2*2*1*0
zatem lim f(x) =
= 0
1
x →0
11 lut 00:46