?
sabi: Mam takie głupie zadanie. Pomoze ktos?

Rowerzysta przejechal trase pomiedzy Gdanskiem i Sopotem i z powrotem. Droge do Sopotu pokonal
z srednia szybkoscia 30km/h, a droge z powrotem z srednia predkoscia 20km/h. Oblicz z jaka
srednia szybkoscia jechal na trasie Gdansk−Sopot−Gdansk.
10 lut 19:01
zz: Ponieważ droga jest ta sama,pominąć czas, wg mnie dodać dwie prędkości do siebie i podzielić
przez 2
(30+20):2=50:2= 25km/h−−−−−−−−−−−−>średnia prędkość
10 lut 19:34
sabi: dziekuje ci bardzo,
10 lut 19:43
sabi: jesli ktos bedzie miec inny pomysl to napiszcie
10 lut 19:43
Bogdan:
Tu niepotrzebny jest inny pomysł, tylko jest poprawne rozwiązanie.
v
1 = 20 km/h, v
2 = 30 km/h,
| | S | | S | |
2S = vS*(t1 + t2) ⇒ 2S = vS*( |
| + |
| ) |
| | v1 | | v2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2S = vS*S( |
| + |
| ) ⇒ 2 = vS*( |
| + |
| ) |
| | v1 | | v2 | | v1 | | v2 | |
Jak widzimy, średnia prędkość na całej trasie nie jest średnią arytmetyczną podanych
prędkości, ale jest ich średnią harmoniczną.
| | 2v1v2 | |
Po uporządkowaniu otrzymujemy vS = |
| |
| | v1 + v2 | |
| | 2*20*30 | |
W tym zadaniu vS = |
| = 24 [km/h]. |
| | 20 + 30 | |
11 lut 01:00
Bogdan:
Poprawiam pierwsze zdanie.
Tu niepotrzebny jest inny pomysł, tylko poprawne rozwiązanie.
11 lut 01:11
Atomek:
11 lut 01:13