help!
Wydi: Rozwiąż równanie... jaki sposób polecacie?
Wiem tylko tyle ze nie da się tego zrobić używając twierdzenia o pierwiastkach całkowitych i
wymiernych więc nie można podzielić przez dwumian

Wychodzi na to że pierwiastkiem jest liczba niewymierna tylko jak ja obliczyć

1)x
3−9x+4=0
2)x
3−7x+6=0
10 lut 21:39
justka:
pierwiastkiem drugiego równania jest 1, czyli można podzielić przez dwumian x−1
10 lut 21:45
Wydi: No dobra przeoczyłem − 2 przykład jest w takim razie łatwy... a pierwszy?
10 lut 21:52
Andrzej: to można tylko obliczyć wzorami Cardana − są dość skomplikowane. Δ tego równania jest ujemna
więc będą na pewno trzy różne pierwiastki rzeczywiste, wątpliwej urody.
10 lut 22:27
Wydi: Hmmm czekam na jakieś prostsze propozycje niż wzory Cardana
11 lut 18:01
Wydi:
11 lut 18:01
matthew: Kiedyś nauczyciel wspominał mi o sposobie dzielenia. Wyznaczasz p { −, + wszystkich liczb,
które są podzielne przez liczbe, która stoi na końcu wielomianu}.
Jednak w wypadku pierwszego przykładu zasada przeze mnie podana nie sprawdza się.
Wspomniany nauczyciel dał mi jeszcze jedną wskazówkę. Kiedy zwykłe liczby nie podzielą
wielomianu, stosujesz wtedy mniejsze jednostki... czyli wchodzisz na ułamki. Tyle wiem
11 lut 18:09
Wydi: To co napisałeś to nic innego jak wspomniane przeze mnie wcześniej "twierdzenia o pierwiastkach
całkowitych i wymiernych" także to odpada

Co dalej?
11 lut 18:19
Wydi:
11 lut 19:14
Wydi: Tylko ten wielomian już bo tamten już się dowiedziałem
x3−9x+4=0
11 lut 19:15
Eta:
ze wzorów Cardana

w/g moich obliczeń
x
1≈ − 3, 201
x
2≈ 2,747
x
3≈ 0,455
Do czego Ci takie równanie ... to poza programem szkoły średniej
11 lut 19:27
AS: Może drogą iteracji
dla x = 0 wartość równania = 4
dla x = 1 wartość równania = −4
oznacza to że w przedziale (0,1) znajduje się pierwiastek tego równania
Przekształcam równanie
x*(x
2 − 9) = −4
| | 4 | |
xo = 0 x1 = |
| = 4/9 ≈ 0.4444 |
| | 9 − 02 | |
| | 4 | |
x1 = 0.4444 x2 = |
| ≈ 0.4544 |
| | 9 − 0.44442 | |
| | 4 | |
x2 = 0.4544 x3 = |
| ≈ 0.4548 |
| | 9 − 0.45442 | |
dokładniejszy wynik 0.455
11 lut 19:30
Wydi: No to kolejny przykład zadania z kiełbasy wykraczającego ponad poziom liceum.
Myślałem że może przeoczyłem coś tak jak w 2 przykładzie

Dzięki

11 lut 19:43
Andrzej: Znalazłem to zadanie w Kiełbasie. Człowieku, tam nie ma polecenia "rozwiąż równanie" tylko
różne inne polecenia wykorzystujące wzory Viete'a dla wielomianów. (nawet bez podawania że to
są wzory Viete'a). Masz podane wzory i zadanie sprawdza czy umiesz z nich skorzystać. Ot, co.
11 lut 20:01
Eta:
i ot to .... , a my się gimnastykujemy nad rozwiązaniem , ech ...
11 lut 22:00
Wydi: Wiem oczywiście, zadanie sam zmodyfikowałem żeby dowiedzieć się jak je "ugryść". Czasami tak
robię w celach edukacyjnych. Teraz już będę wiedział że do tego typu zadania trzeba wzór
cardana mimo tego że zadanie było zupełnie inaczej sformułowane. Tak czy inaczej dzięki
11 lut 22:08
Eta:
11 lut 22:10
Wydi: Czy to jest Twoim zdaniem takie złe skoro potraficie (Bogdan,Eta, AS, Tim etc.) i tak je
wytłumaczyć jak setki innych dziwnych zadań
11 lut 22:12
Eta:
Ależ nie

Tylko zastanawiałam się, że to nie może być zad. na poziomie szk. średniej .
Pozdrawiam "modyfikatora", który chciał je "ugry
źć"
od słowa gry
zie
11 lut 22:19
Mariusz: Eta a co wyrzucili już funkcje (ogólne wiadomości , złożenie, funkcja odwrotna)
oraz trygonometrię z programu ?
18 gru 07:35