matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc!
kosmo778:
Prosta KL jest równoległa do prostej MN oraz IKLI =6, IMNI=3, ILMI=9. Oblicz długość odcinka LO. Potrzebuje pomocy!
11 lut 20:12
Eta:
IKLI
6
ΔKLO~ ΔNOM w skali k=
=
= 2
IMNI
3
więc ILOI= 2*IOMI ILMI= ILOI+OMI= 9 => 3IOMI= 9 => IOMI= 3 to ILOI= 2*3= 6
11 lut 20:29
kosmo778:
dziekuje bardzo! Eta
11 lut 21:07