zad
matthew: Mam takie zadanie:
Z miejscowości A i B odległych od siebie o 510 km wyruszyły równocześnie naprzeciw siebie dwa
pociągi. Średnia prędkość pierwszego była o 10km/h wieksza od drugiego. Pociagi spotkały się w
miejscu, w którym odległość od miasta A była o 30 km większa niż od miasta B. Podaj średnie
prędkości tych pociągłów.
Zrobiłem tak:
v
1 − śr. prędkośc pociągu
I
v
2= v
1 − 10 − śr. prędkośc pociągu
II
510s − odległość od p. A do B
s1 + 30 − odległość od miasta A w momencie spotkania pociągów
s2 = s1 − 30 − odległość od B w momencie spotkania p.
| | 510s + 30s | | 510s − 30s | |
v1 = |
| t = |
| |
| | t | | v1 − 10 | |
8v
1 = 9v
1 − 90
− v
1 = − 90
v
1 = 90
v
2= v
1 − 10
v
2 = 90 − 10 = 80
Odp: śr. prędkość pociągu
I = 90km/h, pociągu
II = 80km/h
Nie jestem pewny, czy jest dobrze...
Bardzo prosze o sprawdzenie...
10 lut 21:58
matthew: Mam jeszcze takie zadanie:
Dzieląc pewną liczbę przez 3 otrzymano liczbę 0 18 od niej mniejszą oraz resztę 2. Co to za
liczba?
Nie jestem pewny...
Zrobiłem tak:
x − pewna liczba dzielona przez 3
k − liczba całkowita
R − reszta
aby otrzymać liczbę x należy pomnozyć liczbe całkowitą razy 3 i dodać resztę?
czyli tak: x = 3 * k + R
R = x − 3k
podstawiam:
2 = x − 3 * 18
2 = x − 54
x = 56
Odp. Liczbą tą jest 56.
Bardzo prosę o sprawdzenie...
10 lut 23:05
matthew: ponawiam prośbę....
10 lut 23:46
Godzio:
2.
x = 3(x−18) + R
x = 3x − 54 + 2
−2x = −52
x = 26
sprawdzenie:
8+18 = 26
czyli wszystko ok
10 lut 23:53
Godzio: takie zadanie jak to 2 lepiej sprawdzić
ale
18+18≠56
10 lut 23:54
Godzio: w pierwszym nie rozumiem za bardzo twoich obliczeń ale wyszło mi tak samo
11 lut 00:06
matthew: no tak... liczbę, która jest o 18 mniejsza od x mozna po prostu zapisać w postaci (x − 18) i
wstawić za k.
ok dzieki

a sprawdzałeś może pierwsze zad.? nie jestem pewny co do odpowiedzi....
11 lut 00:07
matthew: aha ok
11 lut 00:08