wektory trudne!!!
sanki: 1zad 16
napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt P(−3,2,4) i prostopadlej do plaszczyzn
H1; x−2y+2z−1=0, H2; 2x+3y−z+2=0
2zad 4
napisac rownanie plaszczyzny przechodziacej przez punkty A(2,−3,1), B(−4,2,5), C(−4,2,1)
znajdz punkty przebicia plaszczyzny z osiami
3zad 2
znalesc odlegosc miedzy punktem A(3,02)a prosta
| x − 1 | | y + 1 | | z − 2 | |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 5 | | 3 | |
4zad 12
napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt P(4,−3,−2) i rownoleglej do wektorow
u1=[−2,1,3] u2=[2,4,1]
5zad 12
oblicz odlegosc punktu A(−4,2,1) od prostej k:x=−1+2t,y=3−4t,z=2−5t
Mam nadzieje ze to ktos da sobie rade
11 lut 03:15
sanki: ponawiam
11 lut 11:27
AS: Rany Julek − az tyle zadań,a ile sama rozwiązałam?
11 lut 11:31
sanki: mam 12 kolokwium i z tych 12 mam po 5 zadan rozwiazalem z kazdego po 3 zadania czyli jakies 36
zadan zostalo mi jakies 24

wiec to co podalem to tylko takie na wzor zebym mogl tamte
rozwiazac
11 lut 11:39
AS:
Równanie ogólne płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + D = 0 Dzielę stronami przez D ≠ 0
A/D*x + B/D*y + C/D*z + D/D =0
Kładąc A/D = a , B/D = b , C/D = c otrzymamy równanie postaci
a*x + b*y + c*z + 1 = 0
Wstawiając współrzędne punktów do równania płaszczyzny mamy
2*a − 3*b + c + 1 = 0
−4*a + 2*b + 5*c + 1 = 0
−4*a + 2*b + c + 1 = 0
Rozwiązaniem tego układu są: a = 5/8 , b = 3/4 , c = 0
Równanie płaszczyzny:
5*x + 6*y + 8 = 0
Jest to płaszczyzna równoległa do osi Oz
Punkt przebicia płaszczyzny z osią OX
y = 0 , x = −8/5
Punkt przebicia płaszczyzny z osią Oy
x = 0 , y = −4/3
Brak punktu wspólnego z osią Oz
11 lut 11:48
sanki: nie bardzo rozumiem co tu jest napisane i ktore zadanie jest do ktorego
11 lut 11:57
AS: Jest to rozwiązanie zad.4
11 lut 12:22
AS: Zad 16
Równanie ogólne płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + D = 0 Dzielę stronami przez D ≠ 0
A/D*x + B/D*y + C/D*z + D/D =0
Kładąc A/D = a , B/D = b , C/D = c otrzymamy równanie postaci
a*x + b*y + c*z + 1 = 0
Warunek prostopadłości dwóch płaszczyzn
A*a + B*b + C*c = 0
Wstawiając współrzędne punktów do równania płaszczyzny mamy
−3*A + 2*B + 4*C + 1 = 0
A − 2*B + 2*C = 0 warunek prostopadłości
2*A + 3*B − C = 0
Rozwiązując ten układ 3 równań otrzymamy
a = 1/23 , b = −3/23 , c = −7/46
Podstawiając do równania płaszczyzny mamy
| | 1 | | −3 | | −7 | |
|
| *x + |
| *y + |
| *z + 1 = 0 |*46 |
| | 23 | | 23 | | 46 | |
2*x − 6*y − 7*z + 46 = 0
11 lut 12:57
AS: Oczywiście w układzie równań zamiast A,B i C powinno być a,b i c
11 lut 15:10
AS: Zad 12
P(4,−3,−2) u1: [−2,1,3] u2: [2,4,1]
Równanie płaszczyzny
a*x + b*y + c*z + 1 = 0
4*a − 3*b − 2*c + 1 = 0 wstawiłem wsp. punktu P do równania płaszczyzny
−2*a + 1*b + 3*c = 0 warumek równoległośąci
2*a + 4*b + c = 0
Rozwiązaniem tego układu jest
a = −11/48 , b = 1/6 , c = −5/24
Po podstawieniu do równania pładzczyzny
| −11 | | 1 | | −5 | |
| *x + |
| *y + |
| *z + 1 = 0 |*(−48) |
| 48 | | 6 | | 24 | |
11*x − 8*y + 10*z − 48 = 0
11 lut 15:39
AS: Zad 2
| | x − 1 | | y + 1 | | z − 2 | |
A(3,0,2) |
| = |
| = |
| = t |
| | 4 | | 5 | | 3 | |
Wobec tego x = 4*t + 1 , y = 5*t − 1 , z = 3*t + 2
Punkt B(4*t + 1,5*t − 1,3*t+2)
Kwadrat odległości AB
d
2 = (xB − xA)
2 + (yB − yA)
2 + (zB − zA)
2
d
2 = (4*t + 1 − 3)
2 + (5*t − 1 − 0)
2 + (3*t + 2 − 2)
2
d
2 = (4*t − 2)
2 + (5*t − 1)
2 + (3*t)
2
d
2 = 16*t
2 − 16*t + 4 + 25*t
2 − 10*t + 1 + 9*t
2
d
2 = 50*t
2 − 26*t + 5
Szukana odległość jest najmniejszą wartością d
2.
Znajduję ja obliczając pochodną
(d
2)" = 100*t − 26 = 0 ⇒ t = 13/50
Znalezione t podstawić do wzoru na odległość.
11 lut 16:44
sanki: nie wiem jak sie odwdziecze
11 lut 17:55
AS: Powodzenia
liczyć i jeszcze raz liczyć,nawet te zadania wcześniej rozwiązane.
11 lut 17:57
sanki: AS
jak obliczyles to

Wstawiając współrzędne punktów do równania płaszczyzny mamy
2*a − 3*b + c + 1 = 0
−4*a + 2*b + 5*c + 1 = 0
−4*a + 2*b + c + 1 = 0
Rozwiązaniem tego układu są: a = 5/8 , b = 3/4 , c = 0
11 lut 21:24
sanki: Równanie płaszczyzny: 5*x + 6*y + 8 = 0
11 lut 21:28
sanki: juz wiem z kad

obliczyc 3 niewiadome
11 lut 22:23
Michael: Kolego AS,
W zadaniu 16 chyba nie odpowiedziałeś poprawnie na pytanie.
Opisana przez Ciebie powierzchnia jest prostopadła do h1, zawiera P, ale nie jest prostopadła
do h2 (iloczyn skalarny) wektora prostopadłego do niej i twojej powierzchni jest niezerowy.
Właściwe rozwiązanie to −4x + 5y +7z − 50 = 0
Mnożymy wektorowo wektory prostopadłe do h1 i h2, znane ze wzoru na te płaszczyzny:
(1,−2,2) X (2,3,−1) i otrzymujemy wektor prostopadły do obu i jednocześnie do obu płaszczyzn.
jest to wektor (−4,5,7)
Do wzoru −4x + 5y + 7z + D = 0 wstawiamy współrzędne punktu P i otrzymujemy:
(−4)(−3) + 5 x 2+7 x 4 +D =0
Stąd D = − 50.
−4x + 5y + 7z − 50 = 0 to prawidłowe rozwiązanie.
30 sty 21:16
AS: Do Michaela
Mea culpa,mea culpa.Przepraszam za zaćmienie globusa,ale czasami to się zdarza.
Dziękuję za sprostowanie.
Errare humanum est.
Przepraszam również SANKI
31 sty 10:57