help!
Wydi: Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Opisz zbiór wszystkich zdarzeń
elementarnych, a następnie oblicz prawdopodobieństwo, że w każdym rzucie liczba oczek
będzie większa od numeru rzutu.
31 sty 21:21
hesia:
Ω −− zb. zdarzeń elementarnych, które są 3−elementowymi wariacjami z powtórzeniami
ze zbioru 6−cio elementowego
ilość takich zdarzeń jest |ΩI= 6
3
zd.A −− liczba wyrzuconych oczek jest większa od numeru rzutu
więc dla 1 rzutu → 2,3,4,5,6 oczek −−− 5 możliwosci
dla 2 rzutu → 3,4,5,6 oczek −−−− 4 możliwości
dla 3 rzutu → 4,5,6 oczek −−− 3 możliwości
z reguły mnożenia mamy
|A|= 5*4*3 = 60 możliwosci
| | 60 | |
P(A)= |
| =....... dokończ |
| | 63 | |
31 sty 21:59
Wydi: Ale wydaje się łatwe jak ktoś pomoże, najgorzej jest wpaść na początku po przeczytaniu zadania
w tym dziale czy to wariacja(i to która?!), kombinacja czy permutacja... hehe
Dzięki za pomoc
11 lut 19:53