matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
sprawdzcie:
W(X)= x
4
− x
3
− 8 x
2
+ 8x = x
3
(x−1) − 8x (x−1)= (x
3
− 8x) (x−1)= (x+2
√
2
) (x−2
√
2
) (x−1)
10 lut 19:14
sssss:
(x
3
− 8x) (x−1) x(x
2
− 8)(x−1) x(x−2
√
2
)(x+2
√
2
)(x−1) odp: x=0 ∨ x = 2
√
2
∨ x= −2
√
2
∨ x=1
10 lut 19:18