Arkusz..
4rci: Witam. Dostałem arkusz do rozwiązania... i póki potrafię staram się sam walczyć ale z tymi
zadaniami nie idzie mi za bardzo więc Jeśli ktoś byłby w stanie rozpisać te zadania wraz z
rozwiązaniem (choć możecie też ogólnie by mój mózg zatrybił

byłbym bardzo wdzięczny
Zadanie1. Losujemy jedną liczbę spośród liczb czterocyfrowych i których zapisie użyto cyfr
1,2,3,4 i cyfry te sie nie powtarzają. Oblicz prawdopodobieństwo tego że będzie to liczba
parzysta
Zad.2 Punkt A (4,10) należy do okręgu stycznego do osi OX w punkcie B (4,0) Wyznacz równanie
tego okręgu oraz współrzędne jego punktów przecięcia z osią OY
Zad.3 Liczby: 3,b,c tworzą w podanej kolejnosci rosnący ciąg geometryczny Te same liczby są w
podanej kolejnosci pierwszym drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz b i c
Z góry dziękuje za pomoc.
10 lut 23:03
Atomek:
3/ 3,b,c −−− tworzą ciag geom. => b2=3*c
dla ciagu arytmetycznego:
3= a1 b= a2= a1+r= 3+r c= a5= a1+4r= 3+4r
zatem:
(3+r)2= 3( 3+4r) −−−−−−−rozwiąż to równanie i podaj r
otrzymasz dwa takie ciągi
pamiętaj ,że 3,b,c −−− tworzą ciąg geom, malejący( wybierz te,które spełniaja ten warunek)
10 lut 23:10
Atomek:
zad2)
Jeżeli okrąg jest styczny do osi OX w punkcie B(4,0)
to jego środek S musi należeć do prostej o równaniu x = 4
Punkt A( 4,10) więc też należy do tej prostej
zatem :
IABI= 2r = 10 => r=5
S(x
S, y
S)
| | xB+xA | | yB+yA | |
xS= |
| .... yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
dokończ ......
Punkty przecięcia okręgu z osią Oy : podstaw do równania okregu x= 0
i wyznacz współrzędne "y" tych punktów
10 lut 23:29