matematykaszkolna.pl
Arkusz.. 4rci: Witam. Dostałem arkusz do rozwiązania... i póki potrafię staram się sam walczyć ale z tymi zadaniami nie idzie mi za bardzo więc Jeśli ktoś byłby w stanie rozpisać te zadania wraz z rozwiązaniem (choć możecie też ogólnie by mój mózg zatrybił emotka byłbym bardzo wdzięczny Zadanie1. Losujemy jedną liczbę spośród liczb czterocyfrowych i których zapisie użyto cyfr 1,2,3,4 i cyfry te sie nie powtarzają. Oblicz prawdopodobieństwo tego że będzie to liczba parzysta Zad.2 Punkt A (4,10) należy do okręgu stycznego do osi OX w punkcie B (4,0) Wyznacz równanie tego okręgu oraz współrzędne jego punktów przecięcia z osią OY Zad.3 Liczby: 3,b,c tworzą w podanej kolejnosci rosnący ciąg geometryczny Te same liczby są w podanej kolejnosci pierwszym drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz b i c Z góry dziękuje za pomoc.
10 lut 23:03
Atomek: 3/ 3,b,c −−− tworzą ciag geom. => b2=3*c dla ciagu arytmetycznego: 3= a1 b= a2= a1+r= 3+r c= a5= a1+4r= 3+4r zatem: (3+r)2= 3( 3+4r) −−−−−−−rozwiąż to równanie i podaj r otrzymasz dwa takie ciągi pamiętaj ,że 3,b,c −−− tworzą ciąg geom, malejący( wybierz te,które spełniaja ten warunek)
10 lut 23:10
Atomek: zad2) Jeżeli okrąg jest styczny do osi OX w punkcie B(4,0) to jego środek S musi należeć do prostej o równaniu x = 4 Punkt A( 4,10) więc też należy do tej prostej zatem : IABI= 2r = 10 => r=5 S(xS, yS)
 xB+xA yB+yA 
xS=

.... yS=

2 2 
dokończ ...... Punkty przecięcia okręgu z osią Oy : podstaw do równania okregu x= 0 i wyznacz współrzędne "y" tych punktów
10 lut 23:29