Zadanie
dominika: Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano,
co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2zł.
a) ilu uczniów pojechało na wycieczkę?
b) jaki był koszt wycieczki dla każdego uczestnika?
11 lut 11:41
alexis: ?
11 lut 13:00
Monika: x−liczba uczestników
(1440/x)+2=1440/(x−3)
11 lut 13:04
Monika:
1440x+2=1440x−3
1440x+2xx=1440x−3
1440+2xx=1440x−3
11 lut 13:41
Monika: i teraz mnożysz na krzyż:
1440x=(1440+2x)(x−3)
11 lut 13:42
Monika: Naucz się liczyć, proszę!
11 lut 13:44