Wyznacz współczynniki a, b, c, tak aby:
Uncle Tom: W(x) − F(x) = H(x)
a)
W(x) = x3 + ax2 + 3x + 1
F(x) = 2 x2 + bx − 4
H(x) = x3 − 7x2 +8 x + 5
b)
W(x) = 2x3 + ax2 + 5x − 1
F(x) = x3 −5x2 + bx + 4
H(x) = x3 + 2x2 + 4x − c
Proszę o przypomnienie mi jak się takie coś rozwiązuje innym sposobem niż przy pomocy tabelki.
Otatnio miałem z tym do czynienia w 1965 roku. Teraz aby być pomocnym dla wnuczki wystraszonej
matematyką chcę sobie ją przypomnieć. Studiuję tę stronę i powoli mi się w głowie przejaśnia.
Dzięki Panie Kubo, jest Pan Wielki.
11 lut 10:45
dusia: a)
W(x) − F(x) = H(x)
Do tej równości podstawiamy wielomiany z punktu a) i obliczamy
(x3 + ax2 + 3x +1) − (2x2 + bx −4) = x3 − 7x2 + 8x + 5
x3 + ax2 + 3x +1 − 2x2 − bx + 4 = x3 − 7x2 + 8x + 5
x3 +(a−2)x2 + (3−b)x + 5 = x3 − 7x2 + 8x + 5
Współczynniki wielomianów po obu stronach równości powinny być równe.
Współczynniki przy x3 i wyraz wolny są równe, więc możemy porównywać pozostałe.
Dla x2: a−2 = −7 ⇔ a = −5
Dla x: 3−b = 8 ⇔ b= −5
Spróbuj analogicznie zrobić b)
11 lut 11:49