.
Jasiek: Moze mi ktoś wytłumaczyć dokładnie kiedy stosujemy TWIERDZENIE KRONECKERA−CAPELLIEGO
19 lut 00:05
Basia: można zawsze, a w praktyce najczęściej wtedy gdy trudno zastosować wzory Cramera, bo
wyznaczniki wielkie strasznie,albo wtedy gdy macierz układu nie jest kwadratowa i z Cramera
wcale nie da się skorzystać
19 lut 00:24
Miś: o.O czarna magia
19 lut 00:26
Jasiek: Bo mam równanie z trzem niewidomymi i parametrem i nie wiem czy to z wyznaczników robić czy
właśnie z Kroneckera.
19 lut 00:28
Jasiek: Jak jeszcze nie idzies to mogę napisć to równanie i tylko jak byś mnie toche pokierowała był
bym wdzięczny.
19 lut 00:30
Basia: napisz
19 lut 00:47
Jasiek:
2x+ ay − z=1
−ax−y+z=0
x +3z=2
19 lut 00:53
Jasiek: Mam zbadać Rozwiązalnośc w zależnosci od a i potem jescze obliczyc.
19 lut 00:54
Basia: mnie się wydaje, że łatwiej tutaj zastosować wzory Cramera
zastosowanie tw.K−C wydaje mi się w tym wypadku w ogóle praktycznie niemożliwe, bo niby jak
oceniać rząd macierzy, w której występuje parametr ?
2 a −1
W = −a −1 1 = 2*(−1)*3+a*1*1+(−1)*(−a)*0 − (−1)*(−1)*1 − 1*0*2 − 3*a*(−a) =
1 0 3
−6+a−1+3a
2 = 3a
2+a−7
3a
2+a−7=0
Δ=1−4*3*(−7)=1+84=85
√Δ=
√85
| | −1−√85 | | −1+√85 | |
dla a≠ |
| i a≠ |
| |
| | 6 | | 6 | |
układ ma jedno rozwiązanie
liczysz teraz tak samo W
x W
y W
z
i x,y,z
potem sprawdź kiedy W
x,W
y,W
z=0
albo policz je dla a=a
1 i potem dla a=a
2
jeżeli też się zerują masz układ nieoznaczony (niesk.wiele rozw)
jeżeli się nie zerują masz układ sprzeczny
19 lut 01:11
Sabin:
Basia ma rację, w tym wypadku wzory Cramera będą po prostu dużo wygodniejsze niż stosowanie
tw.K−C, które da się zastosować, ale powychodzą koszmary...
Kiedy co stosować? Pomijając teorię stosować tak, żeby się jak najmniej narobić...
19 lut 01:38
30 maj 01:41