jak to zrobić?
Magda: hej

mam pytanko czy może mi ktoś to wytłmaczyc jak to obliczać i wogóle...
1.Jeżeli mam podany wzor np.
a)f(x)=4x−
34
b)f(x)=
√4x+1
jak obliczyc z tych wzorow Df?
2.okreslic Df i Zw?
a)f(x)=x
2+1
b)f(x)=
log28x
3. okreslic x
0
a)f(x)
34x
2−3
b)f(x)
2x2+√3x−0,5
19 lut 23:27
maniek: 1. a) Df=R
b) wartość pod pierwistakiem musi być ≥0 a więc 4x+1≥0, x≥−14
2.
a) D=R
b) ponieważ x mamy w mianowniku nie może on sie wyzerwować bo wtedy zapis nie miałby sensu a
wiec D=R\{0}
3.
a) D=R
b) D=R
20 lut 10:39