matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
Benia:
POMOCY! liczby (2,x,8) tworza ciag geometryczny ktory nie jst monotoniczny.Ile wynosi x ?
18 lut 20:19
feetek:
x
8
=
, stąd x
2
=16, więc x=4 v x=−4
2
x
Skoro ciąg nie jest monotoniczny to x=−4
18 lut 20:32