WYLICZYĆ MACIERZ
JACEK: prośba o wyjaśnienie jak to się liczy macierz AXB iBXA
2 1 1 3 1 2 4
A[ 1 0 1 ] B[ 1−10 1]
2 −1 1 1 1 0 2
20 lut 10:57
AS: Warunek podstawowy do mnożenia macierzy
Liczba wierszy pierwszej macierzy musi być równa
ilości kolumn drugiej macierzy.
W zadaniu podanym warunek ten nie jest spełniony.
W macierzy A liczba wierszy = 3
W macierzy B liczba kolumn jet równa 4
Ogólna zasada mnożenia
W macierzy wynikowej element aik równy jest sumie iloczynów
elementów wiersza i macierzy A przez elementy kolumny k macierzy B.
Przykład
A = 3 4 B = 1 −4 C = a b
2 5 6 0 c d
a = 3*1 + 4*6 = 27 b = 3*(−4) + 4*0 = −12
c = 2*1 + 5*6 = 32 d = 2*(−4) + 5*0 = −8
C = 27 −12
32 −8
20 lut 11:32