trygonometria
Marinka: Dana jest funkcja f(x)=a tg bx. Dziedziną jest przedział (−3π2+ 3kπ ; 3π2 + 3kπ),
gdzie k∊C . Punkt o współrzędnych (−3π4, 4) należy do wykresu tej funkcji. Wyznacz
wartości a i b.
19 lut 15:44
Edek: dziedzina tgx to (−π2+kπ ; π2+kπ)
jeżeli mamy bx oraz dziedzinę (−3π2+3kπ ; 3π2+3kπ)
wówczas rozsrzzerza nam się ta dziedzina
wiemy także, że w funkcji y=f(ax) gdy funkcja nam się rozsrzerza wówczas 0<a<1
więc analitycznie 0<b<1 oraz widzimy, że tak liczba wynosi 3, czyli
b=13
mamy teraz f(x)=atg(x3)
podstawmy te punkty:
4=atg(−3π4*13)
4=atg(−π4)
4=−atg(π4)
4=−a
a=−4
Odp. a=−4 i b=13
19 lut 17:06
Marinka: Dzięki
19 lut 18:07
Marinka: yyy napisałeś że 0<a<1 a wyszło a=−4 ...
19 lut 18:10
Marinka: a dobra czaje
19 lut 18:11