iloczyn skalarny wektora
mrr.: Hej! Prosze was o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak zabrac sie za to zadanie.
Znaleźć kąt między wektorami a
→ i b
→ wiedzac, ze wektor a
→ +3b
→ jest prostopadly do wektora
1a
→−5b
→ , a wektor a
→ −4b
→ jest prostopadly go wektora 7a
→ −2b
→
Wiem tyle, ze jezeli te wektory sa prostopadle to ich iloczyn skalarny wynosi 0, ale nie
potrafie rozwiazac tego zadania

pomozcie
18 lut 23:39
Basia:
a nie ma tam być 7a−5b zamiast 1a−5b ?
18 lut 23:46
mrr.: 7a−5b pomylilam sie
18 lut 23:47
Basia: nadal coś mi nie gra; sprawdź jeszcze raz treść
18 lut 23:56
mrr.: tak samo jest w ksiazce
18 lut 23:58
Basia: no to nie wiem, bo po policzeniu il.skalarnych b2 się nie redukuje;
długości a,b nie są tam podane ?
19 lut 00:04
19 lut 00:05
Basia: a jest odpowiedź ?
19 lut 00:15
mrr.: niestety nie wiem, dostalam tylko tresci zadan

i utknelam na tym

wyslalam pytanie do
kolegi czy sa odpowiedzi, ale mi niestety nie odpisal
19 lut 00:16
koń: jestem tylko koniem, nie mogę Ci pomóc
19 lut 00:18
mrr.: czy ktos wie jak sie za to zabrac?
19 lut 00:29
Basia: w zbiorach zadań zdarzają się błędy w treści zadań; może to ten przypadek, ale nie upieram się;
w każdym razie po prostu nic nie wychodzi
19 lut 00:35
mrr.: no nic, jutro bede musiala sie o to zapyta, mimo wszystko dziekuje
19 lut 00:37
Sabin:
Jest z tym dość dużo roboty. Mam tę książkę i mam odpowiedź, ale jest niespecjalnie zrozumiale
napisana. Wolę swoją wersję

Jeśli chcesz odpowiedź książkową, podaj maila i podeślę Ci
skan.
19 lut 00:41
mrr.: martita1351@wp.pl

z gory dziekuje, moze ja zrozumiem
19 lut 00:44
Basia:
nie piszę strzałek, bo to strasznie długo trwa
(a+3b)□(7a−5b)=0
(a−4b)□(7a−2b)=0
7|a|
2+16a□b−15|b|
2=0
7|a|
2−30a□b+8|b|
2=0
7|a|
2+16a□b−15|b|
2=0
−7|a|
2+30a□b−8|b|
2=0
=======================
46a□b−23|b|
2=0
46|a|*|b|*cosα=23|b|
2
nic innego nie da się tu zrobić
może tylko o to chodzi, bo z wyniku widać, że ten cosinus nie jest stały, zależy od długości
a,b
np. dla |b|=4 i |a|=2 cosα=1
| | 1 | |
ale dla |b|=1 i |a|=1 cosα= |
| |
| | 2 | |
itd.
19 lut 00:45
Sabin:
Basiu, zamiast dodawać równania stronami, wyznacz z obu równań (a|b) i przyrównaj do siebie.
Dostaniesz, że |a| = |b|.
19 lut 00:49
Basia: Dzięki, na to nie wpadłam
19 lut 00:53
mrr.: a przy mnozeniu jak je wyznaczyc?
19 lut 01:01
Basia:
16a□b = 15|b|
2−7|a|
2
30a□b = 7|a|
2+8|b|
2
| 15|b|2−7|a|2 | | 7|a|2+8|b|2 | |
| = |
| /*2 |
| 16 | | 30 | |
| 15|b|2−7|a|2 | | 7|a|2+8|b|2 | |
| = |
| |
| 8 | | 15 | |
15(15|b|
2−7|a|
2)=8(7|a|
2+8|b|
2)
225|b|
2−105|a|
2=56|a|
2+64|b|
2
161|b|
2=161|a|
2
|b|
2=|a|
2
|b|=|a|
i wtedy z poprzedniego
| | |b| | | |a| | | 1 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | 2|a| | | 2|a| | | 2 | |
α=60
albo w radianach α=π/3
19 lut 01:19
Sabin:
Mamy układ (bede pisal a oraz b bez znacznikow dlugosci, czyli a = |a|, b = |b| oraz iloczyn
skalarny oznacze jako (a|b))
7a
2 + 16(a|b) −15b
2 = 0 => (a|b) =
116(−7a
2 + 15b
2)
−7a
2 + 30(a|b) − 8b
2 = 0 => (a|b) =
130(7a
2 + 8b
2)
przyrównujemy:
| −7a2 + 15b2 | | 7a2 + 8b2 | |
| = |
|
|
| 16 | | 30 | |
i z proporcji:
112a
2 + 128b
2 = −210a
2 + 450b
2
322a
2 = 322b
2
a = b
Czyli (a|b) z któregokolwiek równania =
12a
2
| | (a|b) | |
Wstawiamy do wzoru na cos∡(a,b) = |
|
|
| | ab | |
| | (a|b) | | 0,5a2 | |
cos∡(a,b) = |
| = |
| = 0,5
|
| | ab | | a2 | |
a stąd ∡(a,b) =
π3
19 lut 01:19
mrr.: slicnzie dziekuje za pomoc
19 lut 01:21