nie wiem jak je rozwiązac
Monika: gdy zapytano sławnego greckiego matematyka,Pitagorasa ilu uczniów uczęszcze do jego szkoły
odpowiedział: połowa uczniów studiuje matematyke,czwarta czesc muzyke, siódma milczy (sa to
filozofowie) a oprócz tego są 3kobiety.ile uczniów jest w jego szkole?
18 lut 21:31
anmario: x − ilość uczniów
12x − ilość studiujących matmę
14x ilość studiujących muzykę
17 − filozofowie
3 − kobiety
12x + 14x+17+3=x
Przy założeniu oczywiście, że podane zbiory są rozłączne (czyli nie ma uczniów studiujących np
matematykę i muzykę jednocześnie)
18 lut 21:43
Monika: do tego etapu sama doszłam

tylko co dalej
18 lut 21:54
Miś: sprowadź sobie ułamki do wspólnego mianownika
18 lut 21:57
Monika: to też wiem

dzięki za zadanie
18 lut 22:04
anmario: Czyli to problem związany z entropią. Podobno nigdy nie maleje. Zawsze twierdziłem, że to
bzdura. Nieważne. Oto reszta rozwiązania:
x2+x4+x7+3=x
14x28+7x28+4x28+3=28x28
3=28x28−14x28−7x28−4x28
3=3x28
x=28
18 lut 22:08