oblicz setny wyraz ciągu
olka: | | 2 + 4 + 6 + ... + 2(n + 1) | |
Oblicz setny wyraz ciągu: an= |
| |
| | 2 n2 + n + 1 | |
19 lut 18:26
kaś: 2 + 4 + ...+ 202=( 2+202)*101/2=102*101=10302
2*100*100 +100+1=20101
a100=10302/20101
19 lut 18:36
madzia: | | 2 + 4 + 6 + ... + 2(100 + 1) | |
a100= |
| |
| | 2*1002 + 100 + 1 | |
| | 2 + 4 + 6 + ... + 202 | |
a100= |
| |
| | 20101 | |
S
n=2 + 4 + 6 + ... + 202
a
1=2, a
n=202, r=2
a
n=a
1 + (n − 1) * r
202=2 + (n − 1) * 2
n=101
a
101=202
a
100=202−r
a
100=200
Niech ktoś sprawdzi
19 lut 18:38
kaś: trzeba obliczyć tą sumę co jest w liczniku jak ją policzysz dalej tak jak zaczelaś to dojdziesz
do tego samego co ja
pozdrawiam
19 lut 19:18