równania liniowe
Creative: Jest któs kto potrafi rozwiązac to równanie liniowe metodą Cramera albo wyznaczników ?
3x + y + z = −1
x + 2z = −6
y + 2z = 0
Bardzo proszę o pomoc...
Z góry dziękuję
19 lut 10:46
AS: Sposób 1 − wyznacznikowy
3 1 1 −1 1 1 3 −1 1
W = 1 0 2 = −7 Wx = −6 0 2 = 8 Wy = 1 −6 2 = −34
0 1 2 0 1 2 0 0 2
3 1 −1
Wz = 1 0 −6 = 17
0 1 0
x = Wx/W = −8/7 y = Wy/W = 34/8 z = Wz/W = −17/7
Jeżeli interesuje Ciebie inny sposób rozwiązania to zgłoś
19 lut 11:22
anmario: Metoda Cramera − patrz rozwiązanie, które umieścił AS
Otóż metoda wyznaczników to inaczej metoda Cramera po prostu. Może miałeś na myśli metodę
eliminacji Gaussa? Tak czy siak z samych "gołych" rozwiązań niewiele Ci przyjdzie i przyznam
szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego nie zechcesz spróbować zrozumieć, albo chociaż nauczyć
się w sumie przecież bardzo prostego schematu prowadzącego do uzyskania rozwiązania dowolnego
układu jednorodnych równań liniowych.
19 lut 11:40
Creative: AS: Dzięki wielkie. Ale mam pytanie, skąd wyszlo te −7, 8 i −34 ? jak to obliczyłes? I czy
aby napewno to jest dobrze?
anmario: O metodzie eliminacji Gaussa też słyszałem ale nie wiem o co w niej chodzi. Która
jest prostsza? Ja naprawdę próbowałem sam to rozwiązac no ale mi nie wychodziło, zresztą mi
najlepiej się uczy na gotowych przykladach wtedy sobie analizuje co sie skad wzielo. A
nauczy się tego musze bo mam poprawę egzaminu w niedziele, której się troche obawiam a po
prostu muszę to zaliczyc... Dzięki Wam za zainteresowanie i liczę na odpowiedz ...
19 lut 12:18
Creative: No my na wykładach rozwiązywaliśmy to metodą Cramera ale jakoś dużo liczenia było a Ty jakoś
skrótowo to wykonałeś
19 lut 12:24
AS:
Bo ja już umiem to wyliczać a Ty przepisując niczego się nie nauczysz.
Dlatego do roboty chłopie.
19 lut 12:33
Creative: As ale napisz jak ożesz skąd to się wzięło bo sam raczej do tego nie dojdę. A nauczyc się tego
muszę także możesz byc pewny że się tego nauczę. Łatwiej mi będzie to zrozumie jak będę
wiedział co się skąd wzięło. Specjalnie po to wziąłem dzień wolny od pracy...
A na ile procent jesteś pewny że to dobrze?
19 lut 12:44
Creative: Proszę o odpowiedź...
19 lut 12:57
19 lut 13:14
Creative: Aha dzięki
19 lut 13:18
anmario:
Metoda eliminacji Gaussa to najefektywniejszy sposób rozwiązywania takich układów równań, w
sieci pełno stron jej poświęconych, jasne, że daleko nie wszystkie z nich są wzorem
doskonałości. Ta poniżej:
http://apollo.astro.amu.edu.pl/PAD/index.php?n=Dybol.DydaktykaEliminacjaGaussa
z pewnością może być stawiana za przykład takiego wzoru.
Najogólniej próbując to "ogarnąć" nie trać sprzed oczu sposobu rozwiązywania układów dwóch
równań z dwiema niewiadomymi metodą przeciwnych współczynników, metoda eliminacji Gaussa jest
jej uogólnieniem na wiele równań z wieloma niewiadomymi w zasadzie nic nowego w stosunku do
tamtej w niej nie ma.
19 lut 13:36
Creative: anmario: Dzięki za tą stronę i za info. Mam do Ciebie jeszcze jedną prośbę, czy to co zrobił As
(wyżes) jest dobrze zrobione? Wyznacznik mi wyszedł taki sam a dalej nie wiem bo dopiero to
próbuję zrozumiec. Bardzo mi zależy na odpowiedzi.
19 lut 13:56
anmario:
Trochę nie rozumiem dlaczego mam sprawdzać rozwiązanie Asa, mam nadzieję, że nie będzie miał mi
za złe, że potwierdzę − tak, wszystko jest w porządku.
19 lut 14:13
Creative: Bo nie jestem pewny czy dobrze zrobił a nie chciałbym się uczy na złym przykładzie. Dziękuję
Ci.
Mam jeszcze jedno, ostatnie już pytanie. Możesz rozwiązac Wx ? Bo z samego wyniku niewiele
rozumiem, a pozostałe Wy i Wz już sam sobie obliczę tylko chciałbym wiedzie jak się do tego
zabrac.
Jakbyś zamierzał to robic to chciałbym żebyś bardziej to rozpisał.
Proszę Cie tylko o to to już będzie wszystko dla mnie jasne, bo męcze się od wczoraj z tymi
układami a coraz mniej czasu na zrozumienie...
19 lut 14:24
Creative: Pomoże ktoś?:(
19 lut 14:41
Creative: Wytłumaczy ktoś skąd te 8 i w ogóle skąd się ta macierz wzięła ... Bardzo Proszę o pomoc

!
Cały przykład jest trochę wyżej (zrobiony przez AS lecz bardzo skrótowo).
3 −1 1
Wx = −6 0 2 = 8
0 1 2
19 lut 15:15
Creative: Już doszedłem do tego skąd te ułozenie liczb.Chciałbym żeby ktoś wytłumaczył skąd się wziął
wynik 8

Proszę o odpowiedź...
19 lut 15:28
Creative: Już doszedłem do tego skąd te ułozenie liczb.Chciałbym żeby ktoś wytłumaczył skąd się wziął
wynik 8

Proszę o odpowiedź...
19 lut 15:29
AS: Skrótowo
Wyznacznik rzędu 2−ego Przykład
W = | a b | W = |5 − 4|
| c d | = a*d − b*c |7 3 | = 5*3 − (−4)*7 = 15 + 28 = 43
Wyznacznik rzędu 3−ego (jest kilka metod wyliczania)
Sposób 1
| a b c |
W = | d e f | = a*| e f | − b*| d f | + c*| d e |
| g h i | | h i | | g i | | g h |
Przykład
| 2 5 0 |
W = | 3 −4 −1 | = 2* | −4 −1 | − 5*| 3 −1 | + 0*|3 − 4|
| 1 2 5| | 2 5 | | 1 5 | | 1 2|
= 2*(−20 + 2) − 5*(15 + 1) + 0 = −36 − 80 = −116
Sposób 2 (metoda Sarrusa)
| a b c| a b
W = | d e f| d e = (a*e*i + b*f*g + c*d*h) − (c*e*g + a*f*h + b*d*i)
| g h i| g h
| 2 5 0 | 2 5
W = |3 −4 −1 | 3 −4 dopisane dwie pierwsze kolumny
| 1 2 5 | 1 2
W = (2*(−4)*5 + 5*(−1)*1 + 0*3*2) − (0*(−4)*1 + 2*(−1)*2 + 5*3*5)
W = (−40 − 5 + 0) − ( 0 − 4 + 75) = −45 − 71 = −116
Dla przypomnienia
Rozwiązać układ równań z dwiema niewiadomymi
Metoda podstawiania (eliminacja Gaussa)
3*x + 2*y = 5 ⇒ y = (5 − 3*x)/2
4*x + 5*y = 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Znalezione y podstawiam do drugiego równania
| | 5 − 3*x | |
4*x + 5* |
| = 7 |*2 |
| | 2 | |
8*x + 25 − 15*x = 14
Sposób 2 (metoda przeciwnych współczynników)
4*x + 3*y = 10 |*5 4*x + 3*y = 10 |*4
5*x + 4*y = 20 | (−4) 5*x + 4*y = 20 |*(−3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−
20*x + 15*y = 50 16*x + 12*y = 40
−20*x − 16*y = −80 −15*x − 12*y = −60
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−−
stronami dodajemy stronami dodajemy
−y = −30 x = −20
y = 30
19 lut 17:07
Creative: Dziękuję Ci bardzo

! Jesteś wielki. Myślałem że się już nie doczekam odpowiedzi od nikogo...
19 lut 17:30
Creative: AS ale dalej nie rozumiem jednego. Ok wiem jak obliczy wyznacznik główny czyli W, wiem jak się
podstawia liczby żeby obliczy Wx Wy Wz
( np. 3 −1 1
Wx = −6 0 2 = 8 )
0 1 2
Ale nie wiem jak to obliczy (ten wyznacznik Wx, Wy, wz) To się liczy tak samo jak wyznacznik
macierzy głównej (W) ? Czy inaczej.... Chodzi mi o ten konkretny przykład.
19 lut 17:35
Creative: Po prostu nie wiem jak obliczy żeby wyszło np Wx = 8, jak w przykładzie wyżej.
19 lut 17:37
AS: Wartość podanego wyznacznika wynosi −24
19 lut 17:43
AS:
Wyznacznik Wx (Wy,Wz) wylicza się w następujący sposób:
W macierzy głównej kolumnę pierwszą (z x) zastępuje się kolumna
wyrazów wolnych i wylicza się jak zwykły wyznacznik.
Podobnie Wy − kolumnę z y zastępuje się kolumną wyrazów wolnych.
19 lut 17:47
Creative: No to dlaczego tam jest 8? Zreszta to Ty nawet go obliczałeś wcześniej...
19 lut 17:50
Creative: No mi też wyszło Wx −24. Liczyłem tak samo jak Wyznacznik główny (samo W) a myślałem że Wx,
Wy i Wy trzeba jakoś inaczej policzyć...
19 lut 17:57
Creative: O tym jak stworzyc samą macierz Wx, Wy i Wz to wiem tylko nie wiedziałem jak ją obliczyc.
napisz prosze jak możesz ile wyszło Ci Wy i ja też zrobie i bedę wiedział na pewno czy
dobrze licze
19 lut 17:58
dobry student: mogles się trochę wysilic i poszukac, o tym jest mnostwo stron
19 lut 18:00
AS: Nie mam układu równań więc pomóc nie mogę.
19 lut 18:01
Creative: dobry student: Dzisiaj chyba każdą stronę z tym związaną przejrzałem

Tylko nie mogłem znależ
wyjaśnienia jak obliczy Wx Wy Wz. Teraz już wiem, bynajmniej wyszło mi tak jak AS liczył na
początku, za co bardzo mu dziękuję. Rozumiem, że teraz muszę zrobic tak: ?
| Wx | |
| i tak samo z Wy i Wz ? |
| W | |
19 lut 18:05
19 lut 18:07
Creative: No fakt do tego nie zajrzałem może dlatego że w pdfie jest

A możesz mi powiedzie czy tak
trzeba podzielic?
19 lut 18:09
dobry student: tak
19 lut 18:10
Creative: Ok dzięki. Po dwóch dniach prób w końcu zrozumiałem, bynajmniej tak mi się wydaje... Dzięki
wszystkim za pomoc

!
19 lut 18:12
dobry student: przynajmniej, a nie bynajmniej

bynajmniej znaczy tyle co wcale, ani trochę
przynajmniej to chociaz
19 lut 18:19
Creative: No ja zwykłem używać "bynajmniej" hehe ale masz rację
19 lut 18:24