POMOCY!!!!
szuszu: udowodnij ze jesli
a) x i y sa liczbami rzeczywistymi to x2+y2≥2xy
b) x i y sa liczbami rzeczywistymi takimi ze x+y+z=1
to x2+y2+z2≥1/3
18 lut 20:01
szuszu: pomozecie?
18 lut 20:51
szuszu: kto pomoze
18 lut 20:55
Eta:
a) ze wzoru x2−2xy +y2 =( x −y)2 ≥0
zatem: x2+y2 ≥2xy
c.n.d.
b) podobnie:
wykorzystując własność z zad. a)
x2 +y2+z2 = ( x+y+x)2 −2xy−2xz −2yz = 1 −(2xy+2xz+2yz) ≥1 −( x2+y2+x2+z2+y2+z2)
to:
x2+y2+z2 ≥1 − 2x2−2y2−2z2
3( x2+y2+z2) ≥1 /: 3
x2+y2+z2 ≥13
c.n.d
18 lut 21:10
Eta:
oczywiście , wkradł się chochlik
poprawiam
b) x2 +y2+z2= ( x+y +z)2 ......
18 lut 21:13
szuszu: do Eta

dlaczego w a) jest x
2+y
2≥2xy a wyzej bylo (x−y)
2
18 lut 21:23
Eta:
ech.....

x
2−2xy+y
2 = ( x−y)
2
ponieważ (x−y)
2 ≥0 => x
2−2xy+y
2 ≥0 => x
2+y
2 ≥ 2xy
czy już teraz jasne?
18 lut 23:21
lol: nie za bardzo rozumiem skąd się wzięło ( x2+y2+x2+z2+y2+z2)
z góry bardzo dziekuje za pomoc
11 kwi 16:30
lol: pomoże ktoś?
11 kwi 18:49
neo: zamiast pisać bzdury weź pomyśl zanim cokolwiek wkleisz bo ten drugi przykład kupy się nie
trzyma skąd co wytrzasnąłeś tam?
≥1 −( x2+y2+x2+z2+y2+z2) co to i skąd?
23 kwi 18:58