wzór na n-ty wyraz
Wojtas: napisz wzór na n−ty wyraz ciągu (an) którego suma n początkowych wyrazów jest określona wzorem
Sn=n(3n+5)
17 lut 22:03
Eta:
an= Sn− Sn−1
17 lut 22:09
Wojtas: i co dalej bo nic mi to nie mówi i dalej nie znam rozwiązania
18 lut 16:44
Eta:
ech.....

S
n=n(3n+5) =3n
2+5n S
n−1= (n−1)([3(n−1)+5]= (n−1)(3n+2)= 3n
2−n−2
to: a
n= 3n
2+5n −( 3n
2−n−2)= 3n
2 +5n −3n
2+n+2= 6n+2
odp:
an= 6n+2
18 lut 16:58
Wojtas: Wielki dzięki, nigdy jakoś nie moge wpaść na najprostsze rozwiązanie. Nawet jak se podstawiłem
do wzoru to mi nie przyszło do głowy żeby to dalej rozwiązać. jeszcze raz dzięki
18 lut 21:23