Jeżeli a jest kątem ostrym i tga=2 to sina=?
jolka: Jeżeli a jest kątem ostrym i tga=2 to sina=?
19 lut 22:26
jolka: Pomoze mi ktos z tym zadazkiem?
19 lut 22:45
Miś: a masz wynik ?
19 lut 22:50
jolka: Tak to powinno być 2√5/5
19 lut 22:52
jolka: na pewno jest proste bo to na 1 pkt ale nie wiem jak je policzec...
prubowałam ze sin\cos=tg potem z jedynki trygonometrycznej ale sie zgubilam
19 lut 22:54
Miś:

nie wiem jak to zrobić tak obliczeniowo, mam 1 sposób ale on jest na pewno zły choć wynik
wychodzi dobry
x
2=1
2+2
2
x
2=1+4
x
2=5
x=
√5 v x=−{5} − ale to nie pasuje do warunków zadania
sinα=
2√5 *
√5√5 =
2√55
19 lut 22:58
Miś: jak się robi żeby te ułamki były takie ładne?
19 lut 22:58
jolka: hehe wlasnie tez mam z tym problem i nie robie wogole ułamkow

Dzieki za zadamko
19 lut 23:00
Miś: ale ono jest źle raczej bo tak samo te boki mogą mieć miary 8 i 4 np, tam chyba trzeba pisać 1x
i 4x jakoś tak nam mówiła na matmie babka.
19 lut 23:02
jolka: no faktycznie wynik jest dobry ale sposob liczenia to ciekawe czy moze byc taki...
19 lut 23:03
jolka: ja to mysle ze to bedzie cos z tą jedynką ale kurcze nie wiem jak do tego dojsc
19 lut 23:04
jolka: tga=2
sina/cosa=2
sina=2*cosa
sina=2cosa
sin²a+cos²a=1
(2cosa)²+cos²a=1
4cos²a+cos²a=1
5cos²a=1 /:5
cos²a=1/5
cosa=1/√5
cosa=√5/5
sin²a+cos²a=1
sin²a+(√5/5)²=1
sin²a=1−1\5
sin²a=4/5
sina=2√5/5
Udało sie

chyba dobrze nie?
19 lut 23:19
Kala: co znaczy, żeby ułamki były ładne

? Sposób jest dobry

drugi to taki:
tgα=sinα/cosα
sin
2α + cos
2α= 1
sin
2α + (sinα * 0,5)
2 = 1
sin
2α=
45
sinα =
25 √5
19 lut 23:22
Miś: oo brawo
19 lut 23:22
Miś: ładne żeby tak nie nachodziły na siebie te liczby i kreska ułamkowa
19 lut 23:23
kajko:
Miś
poprawne rozwiązanie podawane przez Ciebie powinno wyglądać tak:
| | a | | 2x | |
tgα= 2 , tgα= |
| = |
| , gdzie x >0
|
| | b | | x | |
to: c
2= a
2+b
2 = 4x
2+x
2 = 5x
2
c=
√5 *x
| | a | | 2x | | 2 | | 2√5 | |
zatem: sinα= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | c | | √5 x | | √5 | | 5 | |
Uzasadniam: tgα= 2 => a= 4 to b= 2 lub a= 50 to b= 25 lub a= 300 to b= 150
20 lut 00:18
jolka: ooo to bedzie pewnie najlepsze

Dzieki
20 lut 00:22
Miś: ooo

właśnie tak, dzięki również
20 lut 00:24
kajko:
20 lut 00:30
madz: oblicz sinα i tga jesli cosα wynosi 2/5
28 paź 19:26