ciągi
Kasia: Liczby 102, 105,108,111... są kolejnymi początkowymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego
(an). zapisz wzór ogólny na n−ty wyraz tego ciągu. Oblicz wyraz a81
18 lut 20:30
Mateusz: zauwaz ze jest to ciąg arytmetyczny o różnicy 3 wzory to juz znasz chyba
18 lut 20:45
Miś: a1=102
a2=105
r=a2−a1=105−102=3
an=a1+(n−1)*r=102+3n−3=99+3n
a81=99+3*81=99+243=342
18 lut 20:47
Julia: a.rozwiąż równanie x4 − 5x2= −4
b.rozwiąż równanie x3+6x2−2x−12=0
18 lut 23:53
Miś: x
4−5x
2=−4
x
4−5x
2+4=0 założenie: t=x
2
t
2−5t+4=0
Δ=25−16=9
√Δ=3
t
1=
5−32=1
wracając do założenia: x
2=1 v x
2=4
x=1 v x=−1 v x=2 v x=−2
19 lut 00:00
Julia: jesteś kochannnyyyy

a to b wiesz jak rozwiązać?
19 lut 00:05
Julia: jesteś kochannnyyyy

a to b wiesz jak rozwiązać?
19 lut 00:05
Miś: niestety mój poziom wiedzy nie pozwala mi na rozwiązanie przykładu b, bo nie umiem pogrupowac
tu wyrazów
19 lut 00:10
Miś: napewno jest dobrze przepisany?
19 lut 00:10
mrr.: w b. podpowiem

x(x
2−2) +6(x
2−2) = 0
19 lut 00:12
Miś: ooo
19 lut 00:13
mrr.: lepiej pomozcie mi z iloczynem skalarnym wektora
19 lut 00:15
Miś: to dokończę ten przykład:
(x+6)(x2−2)=0
x+6=0 v x2−2=0
x=−6 v x2=2
x=−6 v x=√2 v x=−√2
19 lut 00:17
mrr.: poprawnie
19 lut 00:22
Miś: Wiem, jednak dobry ze mnie matematyk

Dobra pora spać. Dobranoc

i trzymaj garde z tym
iloczynem skalarnym wektora.
19 lut 00:24
mrr.: dobranoc

i dzieki
19 lut 00:25
Julia: dzięki wielkie
19 lut 00:28