Obliczyć ganice funkcji
Paweł: Prosze tylko o sprawdzenie.
lim = 1−x21−√x
x→1
19 lut 19:50
Paweł: Czy to równa się 2
19 lut 19:50
kaś: ja bym obstawiła 1 bo pochodna z pierwiastka to jeden przez dwa pierwiastki, ale może czegoś
nie dopatrzyłam w przykładzie bo trochę zachodzą na siebie znaki
19 lut 20:03
kajko:
= 4
19 lut 20:21
kajko:
więc tak:
| | (1−x)(1+x)*(1+√x) | | (1−x)(1+x)(1+√x) | |
f(x) = |
| = |
| = (1+x)(1+√x)
|
| | (1−√x)(1+√x) | | 1−x | |
limf(x)= (1+1)*(1+1)= 2*2=4
x→1
19 lut 20:25
kaś: przeprszam za błąd faktycznie jest 4
19 lut 20:52
Paweł: Dzięki wielkie Kajko rzeczywiście zrobiłem bład
19 lut 20:54
kajko:
można i z L
"Hospitala
wynik będzie oczywiście taki sam
19 lut 20:54