matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
najmniejsza i największa wartość f. kw
neo:
1. Wyznacz najmniejsza oraz największą wartośc funkcji kwadratowej w podanym przedziale domkniętym: a) f(x)=
1
4
x
2
−2x+3, x∊<−1;5> b) f(x)=−
√
2
(x+6)(x−2), x∊<−3;−
√
2
> c) f(x)= 4x
2
+2x−2, x∊<−1;1+
√
2
>
20 lut 13:21