równania liniowe
Creative: Proszę o podanie metod (oprócz metody podstawiania) jakimi można obliczyć Układ równań
liniowych tego typu:
3x + y + z = −1
x + 2z = −6
y + 2z = 0
Macierze to najgorsze co może być

Jeżeli by znalazła się dobra Dusza, która by pomogła rozwiązać to byłbym niezmiernie
wdzięczny.
A jeśli nie to proszę chociaż o podanie metod. Z góry dzięki.
18 lut 21:44
Creative: Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie?
18 lut 21:51
Creative: Pomóżcie proszę jak znacie odpowiedź...
18 lut 21:56
maniek: metodą wyznaczników
18 lut 21:56
Sabin: Wzory Cramera
18 lut 21:57
rogal: podaj wyniki jakie powinny wyjść. Jeżeli będą sie zgadzały z moimi to podam ci pewien sposób
rozwiązania
18 lut 21:57
Basia: wzory Cramera, bo
3 1 1 0 1 0 1 2
W = 1 0 2 = 1 0 2 = (−1)3*1 = 1+6=7≠0
0 1 2 −3 1 1 −3 1
tu są operacje: k1−3k2 i k3−k2
policz Wx Wy Wz
18 lut 21:58
Creative: Dzięki Maniek i Sabin

Jest jeszcze jakaś metoda?
Maniek skąd jesteś jeśli można wiedzieć ? jak napiszesz to Ci napisze dlaczego pytam
18 lut 22:00
Creative: Basiu jesteś wielka

Ale nie wiem o co chodzi z tym Wx Wy Wz

Ja jestem ciemny z tego i
dopiero będę zamierzał to zrozumieć a a wniedziele poprawa egzaminu. Jak nie poprawie to nie
wiem co zrobie...
18 lut 22:02
Creative: Także Basiu jakbyś mogła pomóc dalej to bym był bardzo wdzięczny...
18 lut 22:03
maniek: Z białej podlaskiej
18 lut 22:06
Creative: Aha bo ze mną do klasy chodził "maniek" i dlatego zapytałem
18 lut 22:10
maniek: he he a ja tak w ogóle to mam ksywkę maniek a jestem w wersji women
18 lut 22:11
rogal: rozwiąż układ równań :
{x−y=6
{−5x−2y=−4
potem podstaw do dowolnego równania z "zetką" .
18 lut 22:13
Creative: No mój kolega też miał taką ksywkę.

heh to mnie zaskoczyłaś, byłem pewny, że jesteś
przedstawicielem płci "brzydkiej"
18 lut 22:15
Creative: rogal dzięki za pomoc ale to nie ma być metoda podstawiania tylko inna. Jakoś ma być związana z
macierzami (nieszczęsnymi) itp...
18 lut 22:16
Basia: No to najpierw musisz zrozumieć !
−1 1 1 −1 1 −1 1 −1
Wx = −6 0 2 = −6 0 2 = (−1)5*1 = −(2−6)=4
0 1 2 0 1 0 −6 2
k3−2k2
x= 47
3 −1 1 3 −1
Wy = 1 −6 2 = (−1)6*2 = 2(−18+1) = −34
0 0 2 1 −6
y=−347
3 1 −1 3 −1
Wz = 1 0 −6 = (−1)5*1 = −(−18+1) = 34
0 1 0 1 −6
z = 347
jeżeli się w rachunkach nie pomyliłam
18 lut 22:17
rogal: rozumiem
18 lut 22:17
Creative: Grunt żeby wiedzieć jak to rozwiązywać, także nawet jak są błędy w rachunkach to nic

Dziękuję
Ci Basiu, bardzo mi pomogłaś. Mam nadzieję, że jakoś zaliczę ten egzamin bo bardzo się go
obawiam...
18 lut 22:23