Podaj rozwiązalnosć układu
Kani:
x+ ay − z=1
2ax − y + 2z =3
x+ y+ z=1
18 lut 23:05
Basia: jaką metodą ? wyznaczników ?
18 lut 23:07
Pablo: wyznaczników
18 lut 23:11
Pablo: chyba można nie
18 lut 23:12
Kani: Tak może być metodą wyznaczników.Pomożesz Basiu
18 lut 23:13
Basia:
W≠0 ⇒ jedno rozwiązanie
W=0 i Wx=0 i Wy=0 i Wz=0 ⇒ nieskończenie wiele rozwiązań
W=0 i (Wx≠0 lub Wy≠0 lub Wz≠0) ⇒ nie ma rozwiązania
1 a −1
W = 2a −1 2 =
1 1 1
1*(−1)*1+a*2*1+(−1)*2a*1 −(−1)(−1)*1 − 2*1*1−1*2a*a =
−1+2a−2a−1−2−2a2 = −2a2−4
−2a2−4 = 0 /*(−1)
2a2+4=0
2a2+4 > 0 dla każdego a∊R
czyli dla każdego a∊R układ ma jedno rozwiązanie
jeżeli się nie pomyliłam w rachunkach
18 lut 23:24
Kani: Dziękuje
18 lut 23:26
Kani: a nie trzeba liczyc moze i w
x W
y i w
z
18 lut 23:27
Basia:
nie trzeba, bo nie musisz rozwiązywać układu tylko zbadać rozwiązywalność
gdyby W mogło =0 trzeba by było liczyć Wx Wy i Wz
no chyba, że jednak trzeba go rozwiązać; wtedy trzeba liczyć; ale z treści to nie wynika
(jeśli jest poprawna)
18 lut 23:40
Kani: Teraz juz rozumiem.A jak tzeba by było Przedyskutować rozwiązalnośc ukladu w zaleznosci od
parametu a
18 lut 23:56
Basia: no właśnie przedyskutowałam
układ jest tak dobrany, że dla każdego a W≠0
i nie ma nic więcej do roboty
gdyby np. W=a2−4
byłoby:
dla a≠2 i a≠−2 układ ma 1 rozw.
dla a=2 lub a=−2 W=0
i wtedy trzeba liczyć Wx,Wy,Wz dla a=−2 i a=2
i dopiero odpowiedzieć
19 lut 00:00
Kani: Dziękuje Ci bardo bardzo ślicznie

19 lut 00:02