pochodna
Basia: trzeba policzyć pochodną i podać ekstrema funkcji
jak to zrobić?
18 lut 18:46
tryk: f(x)'=(x2−2x)*x−3=(x2−2x)'*x−3+(x−3)'*(x2−2x)=(2x−2)*x−3−3x−4*(x2−2x)
tak ma być?
18 lut 18:54
ak1: dziwna ta pochodna wyszła tobie ja liczę tak:
| | u(x) | | u'(x)*v(x)−u(x)*v'(x) | |
f(x)= |
| f'(x)= |
|
|
| | v(x) | | (v(x))2 | |
| | (x2−2x)'*x3−(x2−2x)*(x3)' | |
f'(x)= |
|
|
| | (x3)2 | |
18 lut 19:18
Basia: hmmm a to nie powinno być tak :
| | (x2 − 2x)' *x3 − (x2 − 2x)*x3' | |
F'(x) = |
| = |
| | (x3)2 | |
| | (2x − 2)*x3−(x2 − 2x)*3x2 | |
f'(x) = |
| |
| | (x3)2 | |
18 lut 22:52
Basia: no i wtedy wychodzą mi jakieś x6 i to się nijak nie skraca.. nie wiem co z tym zrobić..
18 lut 22:53
Basia: ma być tak jak piszesz imienniczko
wykonaj działania w liczniku
| | 2x4−2x3−3x4+5x3 | | −x4+3x3 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | x6 | | x6 | |
wiesz co dalej ?
18 lut 23:01
feetek:
wczesniej blad rachunkowy − zamiast 5x
3 powinno byc 6x
3
18 lut 23:09
anmario: | x2−2x | | x2 | | 2x | | 1 | | 2 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| =x−1−2x−2 |
| x3 | | x3 | | x3 | | x | | x2 | |
Tak wygodniej policzyć tu pochodną
18 lut 23:28