Ruchome schody w Centrum Handlowym poruszają się z prędkością
jolka: Ruchome schody w Centrum Handlowym poruszają się z prędkością
v=0,5 m/s. Na jakiej wysokości znajduje się piętro, jeżeli człowiek stojący na schodach
wjeżdża na piętro w czasie t=20 s, a kąt nachylenia schodów do poziomu ma miarę 30stopni?
19 lut 19:46
Mateusz:

Przerywana zielona linia oznacza kąt α troche niedokładny rysunek(narysuj rowne te schody) ale
| | s | |
mniej więcej mozemy sobie to wyobrazic korzystamy tu ze wzoru V = |
| /*t => S = v*t = |
| | t | |
0,5m/s*20s = 10m
korzystamy z odpowiedniej funkcji trygonometrycznej w naszym przypadku będzie to sinus i ułóżmy
proporcje tak zeby wyznaczyc h
| | h | | h | |
sinα = |
| => sinα 300 = |
|
|
| | s | | s | |
| 1 | | h | | a | | c | |
| = |
| => korzystam z własnosci proporcji |
| = |
| = ad +cb i otrzymujemy |
| 2 | | 10m | | b | | d | |
h = 5m zgadza się

sprawdz odpowiedz jak masz
19 lut 20:09
jolka: tak zgadza sie

dziękuję slicznie Mateuszku

19 lut 20:14
jolka: a bys sprobowal jeszcze te zadanko o pomaranczach?
19 lut 20:15
19 lut 20:21
jolka: no ok dzięki bardzo za pomoc
19 lut 20:25