fizyka.
ZUZKA ; ): hej ; )
Pomożecie?
Zadanie jest z fizyki .. ; / nie wiem jakich wzorów użyć.... ; / bo do V i T nie mam wszystkich
wiadomych ... ; /
proszę ; )
Na ciało o masie 0,3 kg, poruszające się po okręgu o promieniu 2m działa siła dośrodkowa o
wartości 15N. Oblicz wartość prędkości i okresu(T).
Dzięki z góry ; )
18 lut 18:54
Jakub:
m = 0,3kg
r = 2m
F
d = 15N
| | mv2 | |
Wzór na siłę dośrodkową Fd = |
| |
| | r | |
F
dr = mv
2
mv
2 = F
dr
v
2 =
Fdrm
v =
√Fdrm = policz
| | 2πr | |
Wzór na prędkość w ruchu po okręgu ze stałą prędkością v = |
| |
| | T | |
π ≈ 3,14
vT = 2πr
2πr = vT
18 lut 20:05
ZUZKA ; ): Ok ; )
już rozwiązałam tylko, że ten ostatni wzór nie był mi potrzebny

bo promień mam.
Tamten wzór trzeba było przekształcić na: T=
2πrV ; )
Ale dzieki za pomoc ; *
18 lut 21:59