prawdopodobienstwo
CWT: po wiadomosciach z kraju i ze swiata telewizja ma nadac piec reklam :trzy reklamy róznych
proszków do prania oraz dwie reklamy roznych past do zebow.kolejnosc nadawania reklam jest
ustalona losowo.oblicz prawdopodobienstwo,ze dwie reklamy produktów tego samego rodzju nie
beda nadane bezposrednio jedna po drugiej.wynik podaj w postaci nieskracalnego ulamka
zwykłego.bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu
19 lut 09:45
Andrzej: widać że kolejność musi być: proszek − pasta − proszek − pasta − proszek, prawda ?
3 różne proszki na trzech miejscach można ustawić na 3! sposobów, dwie pasty na dwóch miejscach
na 2! sposobów.
Razem 3! * 2! = 12 sposobów.
| | 12 | | 1 | |
a ponieważ #Ω = 5! = 120 więc P(A) = |
| = |
| |
| | 120 | | 10 | |
19 lut 10:37
cwt: andrzej a możesz wytłumaczyc mi z kąd sie wzieła tam silnia dzięki
19 lut 11:53
Andrzej: jak jest 5 miejsc i 5 ludzi to pierwszego możesz posadzić na 5 sposobów, drugiego tylko na 4 bo
jedno już zajęte, trzeciego na 3 sposoby bo dwa miejsca już zajęte itd.
razem 5*4*3*2*1 czyli 5!
19 lut 13:28