%
Mati: Do 2kg roztworu soli o stężeniu 20% dosypano pół kg soli. Stężenie procentowe nowego roztworu
wynosi:
a.27% b.40% c.30% d.36%
19 lut 21:12
kaś: d
19 lut 21:25
Mateusz: Skoro dodano soli to znaczy ze stężenie roztworu wzrosło licze ile soli znajduje się w 2 kg
| | ms | |
roztworu o stężeniu 20% ze wzoru C% = |
| *100% wyznaczam ms
|
| | mr | |
| | C%*mr | |
ms = |
| = 0,4 kg soli jezeli dodano 0,4 kg soli to masa soli zmieniłą si masa |
| | 100% | |
rozpuszczalnika nie ale masa roztworu tak więc 0,4kg + 0,5 kg = 0,9kg stężenie nowego roztworu
| | 0,9kg | |
C% = |
| *100% = 31% no i nie ma takiej odpowiedzi czyli zapomnieli wydrukowac tej |
| | 2,9kg | |
opcji
19 lut 21:26
Mati: kaś napisz jak to zrobić
19 lut 21:29
kajko:

20*2 +100*0,5= p*2,5 => 40+50=p*2,5
odp; d)
19 lut 21:33
Mateusz: | | 0,9 | |
no moj błąd masa roztworu to 2,5 czyli C% = |
| *100% = 36% |
| | 2,5 | |
19 lut 21:34
kajko:

matematycznie i bez znajomości chemii
19 lut 21:35
Mateusz: to co zastosowałes to reguła mieszania (tak sie to ładnie nazywa w chemii) a matematycznie
wygląda tak a*A + b*B = (a+b)*C
19 lut 21:39
kajko:
19 lut 21:43
Mateusz: Swoją drogą gdyby autor zadania przeanalizował moje rozwiązanie to by zauwazył błąd w moich
obliczeniach i sam doszedł by do własciwego wyniku ale coz lenistwo

Tylko jak potem
mature zdac
19 lut 21:47
19 lut 21:58
Mateusz: Również pozdrawiam
19 lut 22:04