Pomarańcza ma 5cm średnicy, a jej skórka ma 5mm grubości.
jolka: Pomarańcza ma 5cm średnicy, a jej skórka ma 5mm grubości. Wyciśnięty sok stanowi 75% objętości
obranej pomarańczy. Ile pomarańczy należy wycisnąć, aby napełnić półlitrowe naczynie? W tym
zadanie przyjmij π=3
19 lut 19:23
jolka: Dla zainteresowanych: odp to 21 pomarańczy
19 lut 19:25
19 lut 19:29
jolka: dziękuję ślicznie
19 lut 19:32
jolka: tamte zadanko troche inne jest i takie poplątane...
Moze umie ktoś zrobic te

?
19 lut 20:12
kajko:

No dobrze, pomogę Ci
szara kula to miąższ
R( miąższu) = 25 mm− 5mm= 20 mm= 2cm= 0,2 dm
1dm
3= 1litr
| | 4 | | 4 | |
V ( miąższu)= |
| πR3 = |
| *3*(0,2)3= 4*0,008= 0,032 dm3= 0,032 litra
|
| | 3 | | 3 | |
ilość soku z jednej pomarańczy: 75%*0,032 litra = 0,57*0,32= 0,024 litra
to , x −−− ilość pomarańczy , x>0
0,024*x= 0,5
| | 0,5 | |
x= |
| = 20,833≈ 21 pomarańczy |
| | 0,024 | |
19 lut 20:51
jolka: Dzięki wielkie KAJKO

Pozdrowionka
19 lut 20:54
kajko:

teraz też idę zjeść
pomarańczkę ( narobiłaś mi smaku
19 lut 20:56
jolka: hehe a wiesz ze tez bym zjadła, ale tylko mandarynki mi zostały
19 lut 20:58
kajko:
Fakt, tak jak podał
Mateusz ..... pomarańcza musi być idealną kulą
19 lut 22:05
lol: Tylko w zadaniu jest 5cm czyli 50mm
8 sty 19:27
humanista: lolu kochany, 5cm to ŚREDNICA, 25mm to PROMIEŃ
7 sty 04:01