:(
matma mnie czasem załamuje.a szczególnie połączona z tym co kocham-owocami.. :(: mam problem z takim zadaniem, proszę bardzo o pomoc lub chociaż o jakiekolwiek wskazówki.
Średnica obranej ze skórki pomarańczy jest równa 8 cm, w wyciśnięty z niej sok stanowi
80% objętości. Ile takich pomarańczy trzeba wycisnąć by napełnić 3 szklanki w kształcie
walca o średnicy podstawy 5cm i wysokości 15cm/Każdą szklankę napełniamy do 2/3
wysokości.
trochę skomplikowane. jestem wdzięczna za wszelką pomoc.
28 lut 21:02
28 lut 21:17
kejt: takie jest w podręczniku
drobne błedy:
a wyciśnięty*
chyba chodzi o to że jest kulą
28 lut 21:20
Basia:
musisz obliczyć objetość pomarańczy czyli kuli o promieniu Rk = 4 - Vk
Vsoku1 = 80%*Vk = 0,8*Vk
następnie liczysz objętość soku w szklance czyli walca, dla którego Rw = 2,5 i Hw =
(2/3)*15 = 10 (bo szklankę napełniasz do 2/3 wysokości) - Vw
masz trzy szklanki czyli Vsoku2 = 3*Vw
Vsoku2 dzielisz przez Vsoku1
jeżeli wynik nie będzie liczbą całkowitą musisz wziąć pierwszą liczbę całkowitą większą
od wyniku
Powodzenia !
28 lut 21:22
matma mnie czasem załamuje.a szczególnie połączona z tym co kocham-owocami..: wyszły mi liczby z kosmosu

V pomaranczy =267,95 cm
3
80% V =214,36 cm
3
obl. na 1 szklankę = 168270,5
na 3 szklanki= 2354.97
:( a w odpowiedziach jest ze 3 pomarańcze.
28 lut 22:10
Basia: no dobrze policzę, ale uzbrój się w cierpliwość
28 lut 22:22
matma mnie czasem załamuje.a szczególnie połączona z tym co kocham-owocami..: dobrze
28 lut 22:23
Basia: czy ty podstawiałaś coś za π ? jeśli tak to dlatego takie liczby Ci wyszły;
tego się nie robi
Vpomarańczy = (4/3)π*Rk3 = (4/3)*π*43 = 44π/3 = 256π/3
Vsoku1 = 0,8*Vpomarańczy = (4/5)*(256π/3) = 4*256π/15 = 1024π/15
Vsoku w 1 szklance = πRw2*Hw = π*(5/2)2*10 = 25*10*π/4 = 25*5*π/2 = 125π/2
Vsoku2 = 3*125π/2 = 375π/2
375π 1024π
n = --------- : --------------
2 15
375π 15 53*3*3*5 53*3*5 1875
n = --------- * ----------- = ----------------- = ------------- = -----------
2 1024π 2*25*3*19 26*19 1216
mnie wyszły 2 ale może gdzieś jest błąd
28 lut 22:35
matma mnie czasem załamuje.a szczególnie połączona z tym co kocham-owocami..: :( szkoda. ale i tak jestem bardzo wdzięczna za pomoc i dziękuję
28 lut 22:38
Basia: a jesteś pewna, że tam są podane średnice ?
i pomarańczy i szklanki ?
i wszystkie liczby dobre ?
bo jednak wynik się nie zgadza
28 lut 22:47
Basia:
w samej końcówce jest błąd
375*15 = 4525
1024*2 = 2048
4525 : 2048 = 2 + 229/2048
czyli więcej niż 2 ale mniej niż 3
czyli wystarczą 3 pomarańcze
28 lut 22:52
Mariusz: Basiu wszystko jest dobrze tylko na samym końcu sie pomyliłaś w mianowniku. Nie powinno
być 2*25*3*19 tylko normalnie 2048 tej liczby nie da sie rozłożyć na iloraz z liczbą 3
28 lut 23:04