matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
happysad <3
Miś:
Proszę o pomoc lub jakieś wskazówki. Dane jest wyrażenie W(x)=
x
2
−3x
x
3
. oblicz wartośc tego wyrażenia dla x=
√
2
+3. Wynik przedstaw w postaci a
√
2
+b gdzie a,b są liczbami wymiernymi.
18 lut 23:00
Basia:
x(x−3)
x−3
W(x) =
=
x
3
x
2
3+
√
2
−3
W(3+
√
2
) =
=
(3+
√
2
)
2
√
2
=
9+6
√
2
+2
√
2
=
11+6
√
2
√
2
(11−6
√
2
)
=
(11+6
√
2
)(11−6
√
2
)
11
√
2
−6*2
=
121−36*2
11
√
2
−12
=
121−72
11
√
2
−12
=
49
11
12
*
√
2
−
49
49
18 lut 23:06
Miś:
dziękuje
, muszę sobie je teraz rozkminić
18 lut 23:09