.
Pablo: Mam problem z tymi dwoma zadaniami:
1.Napisz równanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt a i prostą l
A=(2,1,0)
l=x+1−1=y−33=z+22
2.Napisz równanie plaszczyzny przechodzacej przez punkty A i B i równoległej do osi x
A=(2,7,−1)
B=(4,1,2)
18 lut 23:11
Basia:
ad.1
3(x+1)=−(y−3)
3x+3 = −y+3
y = −3x
2(x+1)=−(z+2)
2x+2=−z−2
z = 2x−4
B(1;−3,−2)
C(−1,3,−6)
należą do tej prostej
wykorzystaj teraz równanie płaszczyzny przechodzącej przez 3 punkty
czyli rozwiąż równanie
to co niżej to wyznacznik
x y z 1
2 1 0 1 =0
1 −3 −2 1
−1 3 −6 1
19 lut 01:51
AS:
2.Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A i B
i równoległej do osi x , A = (2,7,−1) B = (4,1,2)
Równanie płaszczyzny: B*y + C*z + D = 0 (A = 0)
Podstawiając współrzędne
7*B − C + D = 0 , B + 2*C + D = 0
B = −D/5 , C = −2D/5
−D*y/5 – 2*D*z/5 + D = 0 => y + 2*z – 5 = 0
19 lut 11:25