a
olcia: prosze o pomoc: oblicz wysokość i objętość ostosłupa prawidłowego trojkatnego o krawędzi
podstawy 8 dm i krawędzi bocznej 12dm
18 lut 20:01
koń: Jestem tylko koniem nie mogę Ci pomóc o.O
18 lut 20:04
olcia: ktoś pomoze ....
18 lut 20:05
rogal: pomoge , ale trochę to potrwa zanim napisze
18 lut 20:10
olcia: bardzo dziekuje
18 lut 20:19
rogal:

a=8 dm
b=12 dm
H=?
z tego wyjdzie Ci 4
√3
| | 8√3 | |
teraz znajdz kolejny trójkąt prostokątny z H ,12 i |
| |
| | 3 | |
| | 4√69 | |
no i wysokość ostrosłupa wyszła |
| |
| | 3 | |
18 lut 20:23
rogal: | | 1 | | 2 | |
a jeżeli zastanawiasz się skąd wzieły sie |
| h i |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 lut 20:25
rogal: sorki za te słabe rysunki ale nie potrafię na tym forum ładnie rysować
18 lut 20:27
justyś: jaką ma pojemność ganek
justyś: jaką pojemność ma ganek w kształcie walca którego długość średnicy jest równa 18cm a
wysokość
12cm
18 lut 20:32
olcia: ale....rowna sie h2 + 64 * 3/9 = 144
h2=144 − 64/3
to jak wychodzi h=4√69/3
18 lut 20:59
rogal: | | 1 | |
skąd masz to równanie h2 =64* |
| =144 |
| | 3 | |
18 lut 21:07
rogal: wykonaj na kartce dokładne rysunki i postępuj zgodnie z tym co Ci napisałem , rozwiązanie tego
zadania jest w 100 % poprawne
18 lut 21:10