...
Hania =): Paweł w ciagu kilku dni przeczytał ksiazke liczaca 250 stron. Codziennie czytał o 10 stron
wiecej niz poprzedniego dnia, a ostatniego dnie przeczytał 70 stron. Przez ile dni paweł
przeczytał całą ksiazke
18 lut 22:17
Basia:
n liczba stron przeczytanych pierwszego dnia
a
1=x
a
2=x+10
a
3=x+20
...................
a
n = x+(n−1)*10
ciąg arytmetyczny r=10
S
n = 250
| | a1+an | | x+x+10(n−1) | | 2x+10n−10 | |
Sn = |
| *n = |
| *n = |
| *n = (x+5n−5)*n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(x+5n−5)*n=250
x+10(n−1)=70
x+10n−10=70
x=80−10n
(80−10n+5n−5)n=250
(−5n+75)n = 250
−5n
2+75n−250=0 /:(−5)
n
2−15n+50 = 0
Δ i pierwiastki
18 lut 22:24
Basia: poprawka:
x liczba stron przeczytanych pierwszego dnia
n liczba dni
18 lut 22:24
Hania =): x+10(n−1)=70 skad sie to wzielo
18 lut 22:31