Zadanie
Hania =): Na regale w sumie stoi 150 ksiazek. Na najnizszej polce stoi 20 ksiazek i wiadomo ze liczby
ksiazek na pieciu polkach tworza ciag arytmetyczny. Ile ksiazek stoi na polce?
18 lut 21:03
Miś: ale na której półce?
18 lut 21:11
Mateusz: Ja pomoge tylko na której połce na kazdej
18 lut 21:11
Mateusz: ok Miś niech sie tym zajmie
18 lut 21:11
Hania =): na kazdej!
18 lut 21:12
Hania =): prosze prosze prosze.!
18 lut 21:12
justyś: nom Miś dobry jest
18 lut 21:12
justyś: wydaje mi się że 30książek
18 lut 21:15
Hania =): obliczenia jakies prosze

?
18 lut 21:16
Mateusz: żle bo 5 ksiązek
18 lut 21:16
Hania =): jejeekuu prosze obliczcie coo?;>
18 lut 21:17
Miś: Sn=150
a1=20
n=5
S5=150
Sn=a1+a52*n
150=20+a52*5 /*2
300=100+5a5
200=5a5
a5=40
a5=a1+(n−1)*r
a5=20+4r
40=20+4r
4r=20
r=5
a1=20
a2=a1+r=20+5=25
a3=a2+r=25+5=30
a4=a3+r=30+5=35
a5=a4+r=35+5=40
18 lut 21:18
Miś: mam nadzieję że się nie pomyliłem nigdzie o.O
18 lut 21:19
rogal: tak , a skąd wiecie ile półek jest w całym regale ?! może więcej niż 5
18 lut 21:20
justyś: ja to zrobiłam tak że 150−20=130
130:5=26 chyba tak powinno być dobrze
18 lut 21:20
18 lut 21:20
justyś: 
nmzc")
18 lut 21:21
Mateusz: S
5 = 150 liczba książek na półce jest roznicą tego ciągu
| | (20+a5)*5 | |
S5 = |
| wyznaczam a5 (nie bede sie rozpisywał bo to proste pozbywasz sie ułamka |
| | 2 | |
itd)
a
5 = 40
wzór ogólny ciągu arytmetycznego
a
n = a
1+(n−1)r => 40 = 20+4r
r = 5
18 lut 21:22
Mateusz: napisane masz ze na regale jest w sumie 150 chcemy policzyc ile mamy na jednej półce
18 lut 21:23
Miś: Mateusz też masz mature w tym roku?
18 lut 21:23
Mateusz: znaczy na kazdej półce
18 lut 21:24
Mateusz: Nie mam w tym roku matury miałem ją 10 lat temu
18 lut 21:25
Mateusz: no zapomiałem o dalszej czesci obliczen kurde
18 lut 21:27
Hania =): reszte juz mam

dziekuje Wam
18 lut 21:31