najmniejsza wartość
Kaśka: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji kwadratoej f(x) =12(x+2)(x−8) w przedziale <1,2>
19 lut 14:27
Mickej: Ogólnie postępowanie w zadaniach tego typu.
1. Wyznaczamy współrzędne wierzchołka funkcji kwadratowej.
2. Sprawdzamy czy wierzchołek funkcji zawiera się w przedziale (a;b) jeżeli tak to extremum(
wartość min max w zależności od współczynnika "a" funkcji kwadratowej)
3. Jeżeli wierzchołek zawiera się w przedziale to wartość w danym przedziale przyjmuje wartość
największą(najmniejszą) dla argumentu "p"(wierzchołek względem osi OX) i ma w tym punkcie
wartość "q"(wierzchołek funkcji względem osi OY)
4.jeżeli wierzchołek nie należy do przedziału (a;b) to podstawiamy wartości skrajne tego
przedziału i wyznaczamy wartość funkcji dla tych argumentów f(a) oraz f(b) dzięki czemu
mamy wyznaczoną najmniejszą(największą) wartość w przedziale
19 lut 15:46
kasieńka:): Musisz zrobić tak:
wypisujesz sobie x=1, x=2
Potem podstawiasz do wzoru pierwszy x a potem drugi x czyli:
f(x)= 1/2(1+2)(1−8)= −5,5
drugi x podstawiasz:
f(x)=1/2(2+2)(2−8)=12
Czyli najmniejsza z tych dwóch jest −5,5
19 lut 15:52
mature: a mnie się wydaje, że powinno być tak:
f(x)= 1/2(x+2) (x−8)
f(x)= −10,5
oraz f(x)= −12
wynika z tego, że −12
25 lut 19:06
Aga1: miejsc zerowe x
1=−2, x
2=8
| | 4*(−6) | |
f(2)= |
| =−12.−−−najmniejsza wartość tej funkcji w tym przedziale. |
| | 2 | |
25 lut 19:29