ss
Basia ;): Mam problem z tym przykładem a potrzebuje go rozwiązanego na zaraz

Znajdź punkt przecięcia prostych:
y=−1/3x + 5 i y= 3x+2
Proszę o pomoc
19 lut 14:17
Miś: Ułóż układ równań.
19 lut 14:29
Basia ;): −1/3x +5 = 3x+2
wychodzi mi z tego że x = 9/10
Możesz mnie sprawdzić?
19 lut 14:47
Miś: mi x wyszło x=−110 zamieniłaś znak przenosząć 6 na drugą stronę?
musisz jeszcze obliczyć y aby otrzymać punkt P=(x,y)
19 lut 14:55
Basia ;): niewiem źle mi to wychodzi
−1/3x+5=3x+2 /*3
−x+15=6+9x
−10x = −9
x= 9/10
19 lut 15:13
Miś: a no dobrze Ci wychodzi oblicz jeszcze y i będzie git
19 lut 15:18
Basia ;): a Tobie wyszło 1/10 więc?
19 lut 15:24
Miś: więc nie pomnożyłem tej 5 razy 3 i dlatego wyszło mi źle
19 lut 15:25