Kąt środkowy i wpisany są oparte na tym samym łuku
KIZI: 1) Kąt środkowy i wpisany są oparte na tym samym łuku .Suma miar tych kątów jest równa 600.
Miara kąta środkowego jest równa : 200 ; 300; 400; 500
2) Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a=8 , b=6 jest równy
5; 6; 8; 10.
3) Boki trójkąta prostokątnego mają dlugości 5i13. Wyznacz długość trzeciego boku.
4)Boki trójkąta równoramiennego mają długości x+1, x+2,7 Wyznacz x
5) Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 26 i jednej z przyprostokątnych 10.
Oblicz pole tego trójkąta.
6)Jedna z przyprostokątnych trójkąta jest 3 razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej.Długość
przeciwprostokątnej jest równa 20.Wyznacz długość kródszej przyprostokątnej.
19 lut 20:05
kaś: 40
5
dwa przypadki: 52 + 132 = 194 czyli bok=√194
132−52=144 czyli bok=12
x+1=7 lub x+2=7
x=6 x=5
262−102=576
bok=24
pole = 1/2*24*10=120
x + (3x)2=202
10x2=400
x2=4
x=2
19 lut 20:43
KIZI: Dzięki Kaś
19 lut 21:43