PROSZĘ o pomoc
ania: określ wzajemne położenie prostej L o okręgu O jeśli O:(x−1)2 + (y+4)2=16
L: y=3/4x + 3
20 lut 11:48
Godzio: liczymy odległość środka od prostej L
S(1,−4)
−3x +4y −12 = 0
| | −3 − 16 −12 | | 31 | |
d = |
| = |
| |
| | √9+16 | | 5 | |
r = 4
d > r więc prosta jest rozłączna z okręgiem
inny sposób:
utworzenie układu równań z okręgiem i prostą i delta na końcu wyjdzie < 0
20 lut 11:57
20 lut 11:58
ania: nie czaje tego

a prosta L ma równanie y=(3/4)x + 3
20 lut 12:12
Godzio: no tak ale dla ułatwienia przeszktałciłem ją
4y = 3x + 12
−3x + 4y − 12 = 0
S(1,−4)
mamy taki wzór:
| | |Axo+Byo+C| | |
d = |
| gdzie Ax + By +C = 0 (nasza prosta) i P(xo,yo) |
| | √A2+B2 | |
odległość od prostej jest większa niż promień czyli prosta nie przecina ani nie jest styczna z
okręgiem
20 lut 12:15
Godzio: jak nie miałaś tego wzoru to moge zrobić na podst. układu równań
20 lut 12:16
ania: dziękuje bardzo

teraz już wszystko wiem
20 lut 12:21
ania: a jeszcze mam jedno pytanie
jeżeli O: x2 + y2 + 8x − 2y + 13=0 to jak wyznaczyć S?
y=x to A=1 B=−1 C=?
20 lut 12:29
ania: godzio pomóż
20 lut 12:38
Godzio: jjuż tłumacze
20 lut 12:40
Godzio: jeżeli mamy taką postać okręgu to musimy ją sprowadzić do wzorów skróconego mnożenia
x2 + y2 + 8x − 2y + 13 = 0
x2 + 8x + y2 −2y +13 = 0 teraz się pytamy co trzeba dopisać żeby utrowrzyć wzór skróconego
mnożenia :
(x2 + 8x + 16) − 16 + (y2 −2y +1) − 1 + 13 = 0
(x+4)2 + (y−1)2 − 17 + 13 = 0
(x+4)2 + (y−1)2 − 4 =0
(x+4)2 + (y−1)2 = 4
S(−4,1) r = 2
y=x
−x + y = 0 więc A = −1 B = 1 C =0
20 lut 12:43
ania: dziękuje Tobie baaardzo
20 lut 12:46
Godzio:
20 lut 12:49