gość:

Dane:
e=4 cm−−−−−−−−>krótsza przekątna
kąt 60
0
H=f
Szukane:
f=?−−−−−−−−−−−−−−−−−−>dłuższa przekątna
V=?
P
c=?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Przekątne w rombie dzielą się na połowy i kąty dzielą na połowy oraz przecinają się pod kątem
prostym ( w punkcie O) tworząc cztery trójkąty prostokątne:AOB,BOC,COD,AOD
W trójkącie AOD mamy dane:
OD= 2cm
kąt 30
0
obliczymy AO (połowa dłuższej przekątnej)
ctg60
0=
AOOD
AO=ctg30
0 * OD
AO=1,732* 2
AO= 3,464 −−−−−−−−−−−−−−>połowa dłuższej przekątnej
f= 6,93cm−−−−−−−−−−−>dłuższa przekątna
f=6,93cm, zatem H=6,93 cm ( z zadania)
Obliczamy pole rombu czyli podstawy graniastosłupa
P=
e*f2
P=
4*6,932
P=
27,722 cm
2
P=13,86 cm
2
objętość graniastosłupa
V=Pp*H
V=13,86* 6,93=96,0498
V=96 cm
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
obliczamy bok rombu
sin30
0=
2x
x=
2sin300
x=2 *2
x=4 cm
Bok rombu wynosi 4cm
P
b=4*(4*6,93)=4*27,72=110,88
Pole powierzchni bocznej równa się 110,88 cm
2
P
c=P
p+P
b
P
c=2*13,86 cm
2 +110,88=27,72+110,88=138,6 cm
2
Pole całkowite równa się 138,6 cm
2