wielomiany
sznureczek: cześć mam problem z takim zadaniem o wielomianach. Bardzo prosze o pomoc
(x+3)2 +2(x+3)+1
(x+1)2 −4
(x−3)2 −x2
(x2−6)3 −8
19 lut 00:35
Maturalna: A. x2+6x+9+(2x+6)+1=
x2 +8x+16
i później
delta=b2−4ac
delta=64−64
czyli jest TYLKO JEDNO ROZWIĄZANIE
x=−b/2a
x=−8/2
x=(−4)
19 lut 00:40
:D: pierwsze
x
2+6x+9+2x+6+1=x
2+8x+16
i liczysz delte jesli Ci potrzebna

a tu akurat delta wynosi 0
19 lut 00:43
b: B.
x2+2x+1−4=
x2+2x−3
Delta=4−(4*−3)
delta=4+12
delta=16
√delta=4
x1=−2−4/2
x1=−3
x2=−2+4/2
x2=1
19 lut 00:44
Maturalna: C.(x−3)2 −x2
x2+6x−9−x2
6x−9=0
6x=9
x=9/6
19 lut 00:46
b: Ostatnie:
Pierwszy sposób:
(x2−6)3−8
(x2−6)2(x2−6)−8
x4+12x2−36(x2−6)−8
x6−6x4−12x4+72x2−36x2+216−8
itp...
Drugi: Prosty:
(x2−6)3−8
(x2−6)3−23
(x2−6−2)3
(x2−8)2(x2−8)
19 lut 00:54
Bogdan:
(x + 3)2 + 2(x + 3) + 1 =[(x + 3) + 1]2 = (x + 4)2
bo a2 + 2a + 1 = (a + 1)2, tutaj a = x + 3
19 lut 01:03
Eta:
zad2)
(x+1)2−4 = (x+1)2 −22 = ( x+1+2)(x+1−2)= (x+3)(x−1)
pierwiastkami są x= −3 v x = 1
19 lut 01:08
Bogdan:
Do b odnośnie "Drugi: prosty"
(x2 − 6)3 − 23 nie równa się (x2 − 6 − 2)3
ale (x2 − 6)3 − 23 = (x2 − 6 − 2)*[(x2 − 6)2 + 2*(x2 − 6) + 4]
19 lut 01:08
Eta:
19 lut 01:10