prosta R3 pole trójkąta
Asia: Oblicz pole trójkąta, którego boki są opisane w pkt. A= (1,0,1) B= (0,0,0) C=(0,0,1)
obliczyłam:
AB= (−1,0,−1) i AC=(−1,0,0)
iloczyn wektorowy z AB i AC równa się 1
a następnie normę wektora u=√1 P= 12*1 = 0,5 j2
Czy to zadanie obliczyłam prawidłowo?
17 lut 22:01
Asia:
17 lut 22:56
maturzysta:
to zadanie na poziomie liceum ?
18 lut 00:17
maturzysta:
18 lut 00:31
maturzysta: to zadanie na poziomie liceum
18 lut 01:27
maturzysta:
18 lut 02:10
Asia: nie
18 lut 11:58
Bogdan:
Zadanie jest dobrze rozwiązane. Można też tak (pomijam znak → nad AB, AC, BC):
AB = [1, 0, 1], |AB| =
√1 + 0 + 1 =
√2,
AC = [1, 0, 0], |AC| =
√1 + 0 + 0 = 1,
BC = [0, 0, 1], |BC| =
√0 + 0 + 1 = 1.
Korzystamy z wzoru Herona:
| | 1 | | 1 | |
p = |
| (√2 + 1 + 1)= 1 + |
| √2, |
| | 2 | | 2 | |
p − |AC| = 1,
p − |BC| = 1.
| | 1 | |
Pole trójkąta P = √ p * (p − |AB|) * (p − |AC|) * (p − |BC|) = |
| |
| | 2 | |
18 lut 12:34
AS:
Czy nadal jesteś zainteresowana obliczaniem pola trójkąta
w przestrzeni 3−wymiarowej
18 lut 15:32
Asia: dziękuje
18 lut 19:38
maturzysta: czy to zadanie jest na poziomie liceum ?
18 lut 23:01
omg: maturzysta .... nie nie jest na poziome liceum..
2 mar 21:51
Krzysiek : maturzysta . Punkty na pozionie liceum maja dwie wspolrzedne x i y a tu jeszce dochodzi
wspolrzedna z
2 mar 22:15
Janek191:
A = ( 1,0,1), B = ( 0,0,0) , C = ( 0,0,1)
→ →
v
1 = AB = [ −1 , 0,− 1 ]
→ →
v
2 = AC = [ − 1, 0, 0 ]
Długości tych wektorów :
v
1 =
√ ( −1)2 + 02 + (−1)2 =
√2
v
2 = 1
Iloczyn skalarny
→ →
v
1 o v
2 = − 1*(−1) + 0*0 + (−1)*0 = 1
Kąt między tymi wektorami
→ →
| | v1 o v2 | | 1 | | √2 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | v1 * v2 | | √2* 1 | | 2 | |
więc
α = 45
o
Pole trójkąta ABC
| | √2 | |
PΔ = 0,5 v1 * v2 * sin α = 0,5 *√2*1 * |
| = 0,5 |
| | 2 | |
================================================
3 mar 00:27