swieca
moniczka :(: bardzo prosze o pomoc

swieca ma ksztalt ostroslupa prawidlowego czworokatneo w ktorym kot zawarty miedzy krawedzia
boczna dlugosci 10 cm a krawedzia podstawy wynosi 60 stopni oblicz ile cm
2 kolorowego papieru
potrzeba na oklejenie tej swiecy (nie liczac podstawy) oraz jaka objetosc ma wosk z ktorego
wykonano te swiece
19 lut 21:00
kaś: w ścianach są trójkąty równoboczne
pole boczne = 4*102*√3/4=100√3
wysokość ostr=5√2 wychodzi tak z tw. Pitagorasa dla trójkąta: krawędź boczna− wysokość−połowa
przekątnej podstawy
v=1/3*102*5√2=500/3√2
19 lut 21:12