pomocy
madziaa: rozloz wielomian na czynniki w(x)=x4+324.
prosze zeby ktos poswiecil chwile i wytlumaczyl mi to
18 lut 19:16
Miś: aaa rozwiąż to ktoś jestem ciekawy jak to się robi
18 lut 19:23
Eta:

x
4+324= ( x
2−6x+18)( x
2+6x+18)
18 lut 19:33
Miś: skąd wiedziałeś że tak się to robi?

są na to jakieś wzory?
18 lut 19:38
Eta:
He,he .......

324= 18
2 = (3
√2)
4
a
4 +b
4= (a
2+b
2)
2 −2a
2*b
2
x
4 +(3
√2)
4= ( x
2 +18)
2 − 36x
2 = (x
2 +18 −6x)(x
2+18−6x)= (x
2−6x+18)(x
2+6x+18)
pozdrówka
18 lut 19:48
Miś: oo dziękuje za wyjaśnienia
18 lut 19:53
Eta:
18 lut 20:29